Královský soudní dvůr v Londýně Foto: Pixabay

Soudy v Británii nestíhají kvůli koronaviru, ve frontě čeká na 54 tisíc případů

Čtyři dozorčí úřady pro soudnictví v Anglii a Walesu vyjádřily obavy, že se u soudů kvůli koronaviru hromadí nevyřízené záležitosti, informovala dnes zpravodajská stanice BBC. Varování inspektorátů dohlížejících na policii, věznice, soudní stíhání a podmíněné tresty přichází poté, co se ukázalo, že u korunních soudů, které se v Británii zabývají závažnými kriminálními případy, se nakupilo 54.000 případů, u nichž nezačalo slyšení.

Znamená to, že některé trestné činy spáchané v minulém roce se do soudních síní dostanou až v roce 2022. Podle inspektorátů ovlivňuje tato nevídaná situace celý justiční systém.

Práce soudů se zpomalila a slyšení před porotou byla v první fázi pandemie, kdy lidé měli zůstávat doma, až na výjimky pozastavena. Nyní se soudní procesy opět rozběhly, při slyšeních však musejí být dodržována protikoronavirová opatření. Dozorčí orgány varují, že přetrvávající prodlevy budou mít negativní dopad na celý soudní systém.

„Korunní soudy se zabývají nejzávažnějšími případy, takže nevyřízená práce se dotýká nás všech. Pandemie covidu-19 způsobila, že v roce 2020 došlo k mnohým prodlevám i stažením. To má negativní dopad na všechny zúčastněné,“ uvedl šéf inspektorátu pro podmíněné tresty Justin Russel. „Prodlevy znamenají, že oběti čekají na proces déle. Některé svá obvinění stáhnou, protože ztratí víru v soudní proces,“ podotkl Russel. Svědci si v takové situaci podle šéfa inspekčního úřadu musejí vybavovat události staré mnoho měsíců a obžaloba ztrácí čas tím, že se připravuje na případy, které se nakonec neprojednávají.

Kvůli koronavirovým opatřením například jedno velké přelíčení před londýnským trestním soudem Old Bailey zabere dvě soudní síně, které jsou propojeny prostřednictvím videokonference. Porotci musejí být od sebe odděleni plexisklem. I tak ale může proces nabrat zpoždění. Například trestní řízení s muži obviněných z pašování vietnamských migrantů, kteří zemřeli v chladírenském voze, bylo dvakrát pozastaveno kvůli tomu, že jeden ze členů poroty musel do koronavirové izolace.

(čtk)