Informace o utracených correntech najdou občané ve svém mobilu Foto: Pixabay

Start Correntu je připraven. Začít může se stupněm PES 3

Jihomoravský Kyjov se připravuje na oficiální start projektu na oživení lokální ekonomiky Corrency, který přichází s myšlenkou unikátní měny corrent. Původně plánované zahájení se posunuje z důvodu uzamčení české ekonomiky na okamžik, kdy se zmírní skóre “Protiepidemického systému České republiky” (tzv. PES) z aktuálního stavu 5 na stupeň 3.

Již 600 obyvatel Kyjova se přihlásilo do projektu Corrency, který má za cíl oživit lokální ekonomiku. Původně měl být spuštěn dnes, ale vzhledem k nepříznivému vývoji situace s nemocí covid19 musí být start odložen na dobu, kdy se otevřou obchody. To nastane v okamžiku, kdy se skóre “Protiepidemického systému České republiky” (tzv. PES) z aktuálního stavu 5 sníží na stupeň 3.

„Vyhodnotil jsme, že aktuální epidemiologická situace PES 5 není v souladu s optimálními podmínkami pro spuštění Corrency. Chceme být v souladu s nařízeními vlády, a proto jsme se rozhodli pro odklad. Jakmile to situace umožní, jsme připraveni během dvou dnů Corrency v Kyjově spustit. Registrace občanů i obchodníků bude nadále probíhat,“ popisuje Pepe Rafaj, autor projektu Corrency.

Zájem o registrace byl velký, i přes striktní omezení, která od spuštění panují. „Předem jsme si modelovali různé scénáře, ale dnešní situace, jak intenzivně se Covid v posledních týdnech rozšířil, nás zaskočila,“ dodává Rafaj.

Čtěte také: Autor projektu lokální měny: Můžeme podpořit i jednotlivé sektory, nebo jej může využít Evropská komise pro podporu ve svých programech

Celková kapacita obyvatel, kteří mohou systém Corrency využít, je 2000. Zájemci se mohou hlásit na webu kyjov.corrency.cz, na podatelně radnice nebo v kyjovském Infocentru. Obchodníků se zatím zapojilo téměř třicet. Od místní prodejny biopotravin, lékárny, několika kaváren, papírnictví, přes obchod s látkami, opravnou aut, po nejrůznější poskytovatelů služeb včetně kadeřnictví a masáží.

Měna s nastavitelnou směnitelností

Občané musejí correnty utratit během stanovené doby, která je v případě Kyjova nastavena na 30 dní od startu projektu. S každým utraceným correntem zaplatí 1 korunu ze svého, čímž peníze v oběhu narůstají. U obchodníků mohou při platbě correnty na celý nákup nebo poskytované služby uplatnit 50% slevu.

Systém Corrency byl vybrán pro další rozvoj v hackathonu “Hack the Crisis” vyhlášeném agenturou CzechInvest a Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR (MPO). V té době už byl podle Rafaje rozepsán “v šuplíku“ a tak jej pro tuto příležitost „oprášil“. Později získal podporu z programu MPO Czech Rise Up pro chytrá opatření proti COVID 19.

„Jsem rád, že jsme mohli přispět ke vzniku tohoto projektu, bez podpory MPO z programu Czech Rise Up by logicky takto pionýrský a inovátorský projekt mohl vzniknout pouze v omezených podmínkách, jestli vůbec. S očekáváním sledujeme, jak se bude tento pilot dále vyvíjet a věříme, že se tento koncept osvědčí, neboť navrhované řešení nabízí mnohem širší možné uplatnění i v dalších ekonomických a sociálních tématech,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Očko, pod kterého projekt Czech Rise up spadá.

Na nákup stačí “občanka“ nebo telefon

„Zákazník přijde do obchodu, prodavač mu namarkuje nákup. On řekne, že chce platit correnty a ukáže obsluze unikátní kód, který systém zákazníkovi zasílá v SMS, anebo číslo svého občanského průkazu. Obsluha kód nebo číslo průkazu zadá do našeho online systému pomocí SMS nebo jednoduchého webového formuláře a obratem obdrží informaci, kolik má zákazník doplatit ze svého. V průběhu následujícího pracovního dne přijde obchodníkovi polovina  sumy za nákup či službu na jeho bankovní účet. Druhou polovinu zaplatí při nákupu zákazník v korunách,“ říká autor projektu Corrency Pepe Rafaj. „Lidé nedostanou žádnou kartu s penězi. Je to virtuální měna a jako identifikátor k elektronickému correntovému účtu slouží občanský průkaz, nebo telefonní číslo. Takže lidé neplatí u terminálu kartou, nemohou si „pípnout“ u “bedny“. Je na zodpovědnosti prodavačů, aby jim v případě této transakce neprodali alkohol a cigarety. V tomto smyslu se námi dohodnou schválením obchodních podmínek“ upřesňuje Rafaj.

Zákazník zaplatí půlku, na druhou polovinu mu přispěje Corrency

Při platbě u obchodníka lidé nahlásí platbu correntem. Prokáží se číslem OP nebo jednorázovým kódem v SMS. Obchodníci zašlou SMS do systému Corrency a zpět jim přijde zpráva, kolik má zákazník na místě zaplatit v korunách. Druhá část platby se strhne z correntového účtu zákazníka a přijde obchodníkovi v korunách během dalšího pracovního dne na jeho účet v bance. Informace o utracených correntech najdou lidé ve svém mobilu. Systém Corrency jim nový zůstatek pošle formou SMS po každé provedené platbě.

Jiří Reichl

Text je převzat z portálu Ekonomický deník, který je, stejně jako Česká justice, součástí vydavatelství Media Network.