Debata podle Dostálové vyvstává nad tím, co je krátkodobý a dlouhodobý pronájem Foto: Pixabay

Dostálová: Vystavení nájemní smlouvy na víkend je ohýbání pravidel

Vystavení nájemní smlouvy na byt či apartmán na víkend či týden jarních prázdnin je podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) jednoznačně ohýbání současných pravidel. Ministerstvo se zamýšlí jak problém uchopit. Zamezení trhu bydlení, byť krátkodobých nájmů, by se ale týkalo celé republiky, nikoliv jen horských středisek. Ve městech je přitom mnoho lidí potřebuje využívat.

V České republice platí nejvyšší stupeň rizika protiepidemického systému (PES). Ubytovací zařízení nesmějí fungovat pro rekreační účely. Vláda od soboty zpřísnila restrikce, pro ubytovaní v rámci služební cesty je tak nutné písemné potvrzení zaměstnavatele. Ve vlastních rekreačních objektech smějí pobývat jen členové jedné domácnosti.

Dostálová upozornila, že jsou zakázány ubytovací služby za účelem rekreace, není ale omezen trh s bydlením. Jako vlastník rekreačního objektu se lidé podle ní prokážou výpisem z katastru nemovitostí, nebo mohou mít smlouvu o nájmu. Žádná jiná smlouva, která by nahrazovala ubytovací služby, ale podle ní není povolena.

Debata podle Dostálové vyvstává nad tím, co je krátkodobý a dlouhodobý pronájem, což není v zákoně ukotveno, řekla. Nájemní smlouva se ale podle ní řídí občanským zákoníkem, jsou v ní stanovena práva a povinnosti pro nájemníky a pronajímatele. „Pokud se zneužívají nájemní smlouvy, mohou se pronajímatelé dočkat neblahých konců, vystěhovat nájemníka jen tak, není nic jednoduchého, takové smlouvy končí kolikrát u soudu,“ řekla Dostálová.

Přestože jsou tuzemské skiareály uzavřené, na horách je velký zájem o ubytování v apartmánech. Poptávka po tomto typu ubytování vzrostla oproti předchozím letům po vládou nařízeném uzavření hotelů a penzionů v boji proti koronaviru.

(čtk)