Policie pomáhá i zdravotníkům Foto: Tiskový odbor Policie ČR

Hlídání hranic či repatriace: Epidemie přinesla pokles kriminality i více práce pro policii

V Česku kvůli koronavirové pandemii poklesla kriminalita, policisté se však museli kvůli nouzovému stavu a opatřením proti šíření nemoci covid-19 zapojit do hlídání hranic, vykládání letadel se zdravotnickým materiálem, repatriací či trasování. Po celou dobu musela mít policie zavedena přísná pravidla rozdělení služeb, přesto jich velké množství skončilo v karanténě. V některých dnech bylo zasaženo až 15 procent policistů, sdělil mluvčí policejního prezidia David Schön.

Násilná i majetková kriminalita začala klesat hned na jaře po vyhlášení prvního nouzového stavu. Za celý loňský rok se pak trestná činnost snížila o 17 procent. Pokles kriminality podle dřívějšího vyjádření ředitele Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Luďka Fialy zapříčinila právě vládní opatření proti šíření koronaviru, která snížila mobilitu lidí, ale také omezení vstupu občanů ostatních zemí do ČR.

O více než polovinu například loni poklesl počet kapesních krádeží, což zapříčinily zejména omezené možnosti cestování. Nařízení zasáhlo především Prahu, do které každoročně přijíždějí statisíce turistů. Pokles kriminality evidovali ale policisté ve všech sledovaných kategoriích, počet prostých krádeží klesl téměř o čtvrtinu, počet násilných činů o desetinu.

Na jaře museli policisté podle Schöna nasadit významné množství sil na hlídání uzavřených hranic a zajišťování uzávěr obcí v karanténě. „V neposlední řadě šlo o vykládání letadel dovážejícím ochranné pomůcky a testy, či jejich rychlá distribuce za využití vrtulníku Letecké služby Policie ČR,“ uvedl mluvčí.

Na podzim se podle něj policisté zapojili do trasování v rámci systému chytré karantény, pomáhali zdravotníkům v nemocnicích a zajišťovali transporty pacientů. Zajišťovali také rozvoz lidí po návratu ze zahraničí – z repatriačních letů, tak autobusových spojů.

Po celou dobu vládních opatření také kontrolovali jejich plnění. Prověřovali hlavně, zda jsou zavřené restaurace a obchody, hotely či vleky. Kritiku si policie vysloužila letos v lednu tím, že nezasáhla v hotelu v centru Teplic, kde měl oslavu bývalý politik ČSSD Petr Benda. Akce se zúčastnil i šéf libereckého krajského policejního ředitelství Vladislav Husák, který byl následně z funkce odvolán.

Policie nemusela omezovat své úkoly, hodně policistů však skončilo v průběhu roku nemocných či v karanténě. „Na podzim se v některých dnech blížil počet zasažených policistů 15 procentům,“ uvedl Schön.

(čtk)