ČAK řeší úniky informací Foto: Pixabay

Kauza soudce Sováka: Šéf NCOZ odmítl, že by z jeho útvaru unikaly informace ze spisů

Ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jiří Mazánek odmítl, že by z jeho útvaru unikaly informace z trestních spisů. V dnešním prohlášení uvedl, že vnitřní kontrola nezjistila žádné pochybení policistů centrály. Poukázal na to, že média zveřejnila informace z kauz fotbalových dotací a soudce pražského vrchního soudu Zdeňka Sováka až poté, co příslušné dokumenty dostaly strany trestního řízení.

„Chtěl bych zdůraznit, že oba uvedené případy patří dle mého názoru mezi nejzávažnější kauzy organizovaného zločinu a systémové korupce, které v současné době byly reálně v České republice páchány, a jsou vyšetřovány profesionálně a striktně dle zákona. Rovněž tak dle zákona a vždy uměřeně a střízlivě informujeme o naší činnosti veřejnost prostřednictvím médií,“ napsal Mazánek. Zároveň se vymezil proti „mediálním či jiným pokusům“ znevěrohodnit policisty útvaru.

Mazánek uvedl, že kontrolu nařídil právě „na základě mediálních výhrad vůči NCOZ“. Upozornil, že vnitřní orgán kontroly centrály je nezávislý na výkonných článcích útvaru.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Foto: Jiří Reichl

„Všechny informace, které byly zveřejněny v různých médiích, pocházejí z dokumentů, které byly předány stranám trestního řízení – především usnesení o zahájení trestního stíhání, příkazy k prohlídkám, kde z povahy těchto rozhodnutí jsou zde uváděny podrobné skutečnosti k vedeným trestním řízením, nebo z částí vyšetřovacích spisů, do kterých bylo umožněno stranám nahlédnout. A tyto informace byly zveřejněny až po předání těmto stranám,“ podotkl.

Poznamenal také, že po dobu skrytého prověřování zmíněných kauz veřejnost vůbec nevěděla, že centrála tato řízení vede.

„V dané věci již byl z mé strany podán podnět na Úřad pro ochranu osobních údajů,“ sdělil. Doplnil, že novináři, které centrála oslovila, rovněž potvrdili, že jejich informace nepocházejí od žádného z orgánů činných v trestním řízení.

K únikům informací v případu Sováka se veřejně vyjadřovala ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), která z nich viní státní zástupce. Proti tomu se už v lednu ohradila šéfka pražského vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová. Také ona tehdy uvedla, že všechny medializované informace jsou obsaženy ve sdělení obvinění, které mají od počátku prosince k dispozici obvinění, jejich obhájci, ministerstvo spravedlnosti i Česká advokátní komora. Šetření provedené na Vrchním státním zastupitelství v Praze podle ní po jejím vlastním šetření vyloučilo, že by za únikem stáli státní zástupci. Benešová zastává názor, že vzhledem k rozsahu, míře detailu a vyznění předmětných informací „nelze jejich zveřejnění připsat na vrub aktivitě obhájců obviněných“.

(čtk, epa)