Místopředseda Krajského soudu v českých Budějovicích Bohuslav Petr Foto: Deník.cz

Kárné řízení se soudcem Petrem se přesouvá do Českých Budějovic, senát vyslechne na deset svědků

Kvůli velkému počtu svědků a současné epidemiologické situaci se v případu soudce Bohuslava Petra kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) v čele s Miluší Doškovou přesune na Krajský soud v Českých Budějovicích. České justici to potvrdila mluvčí NSS Sylva Dostálová. Svědčit by podle ní mělo asi deset lidí. Jednání je nařízeno na středu 7. dubna. Petrovi hrozí odejmutí taláru.

NSS kvůli současné situaci a velkému počtu svědků požádal Krajský soud v Českých Budějovicích o zapůjčení jednací síně. Jako právní zástupce nově za soudce Petra vystupuje podle informací České justice advokát Daniel Prouza. Ten dříve působil jako soudce Krajského soudu v Českých Budějovicích. Soudce by měl obhajovat také předseda senátu Vrchního soudu v Praze Pavel Zelenka.

Kárnou žalobu na někdejšího předsedu českobudějovického soudu podala ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Provinit se měl soudce zejména tím, že po své loňské autonehodě odmítl postoupit test na přítomnost alkoholu v dechu i v krvi. Podle očitých svědků toho dne v budově soudu jevil známky opilosti. Petr to připisuje zdravotní indispozici.
Zkoušku na alkohol prý odmítl kvůli šoku po autonehodě. O nehodě měl navíc podle ministryně nepravdivě informovat vedení soudu. Soudce se s Benešovou neúspěšně snažil uzavřít dohodu o vině a trestu. Hlavní líčení bylo již dvakrát odloženo.

V doplnění námitek proti kárné žalobě pak soudce Petr kárný senát informoval, že byl potrestán v přestupkovém řízení pokutou 35 tisíc Kč a ročním zákazem řízení, a to za odmítnutí podrobit se vyšetření na alkohol, nepředložení řidičského průkazu a za nedání přednosti v jízdě. 

Podle názoru kárného senátu jen samotné odmítnutí podrobit se po způsobené dopravní nehodě dechové zkoušce či vyšetření krve „je třeba považovat u soudce za naprosto neakceptovatelné jednání, které vyvolává podezření, zda kárně obviněný nevyužil svých právních znalostí a zkušeností k tomu, aby zastřel spáchaný trestný čin“. Odmítnout podrobit se dechové zkoušce či lékařskému vyšetření v případě podezření na ovlivnění alkoholem při řízení motorového vozidla není podle senátu zákonným právem každého občana, ale jde o porušení povinnosti vyplývající ze zákona o silničním provozu, neboť každý řidič má povinnost podrobit se na výzvu policisty vyšetření. Navíc v odůvodnění pravomocného rozhodnutí o přestupku soudce Petra se uvádí, že podle svědků měl soudce odmítnutí vyšetření odůvodnit obavou o svoji kariéru.

A co více, podle kárného senátu není vůbec vyloučeno, že celá věc se opět vrátí policii, neboť v průběhu kárného řízení mohou vyjít najevo okolnosti, které by odůvodňovaly jeho přerušení a postoupení věci orgánům činným v trestním řízení.

Benešová loni Petra dočasně zprostila funkce soudce. Ten nyní čeká na verdikt kárného senátu a pobírá polovinu platu.

Eva Paseková, Petr Dimun