Muže poslal krajský soud za loupež do vězení v únoru 2019, Foto: Unsplash

Nejvyšší soud reaguje na kritiku skupiny GRECO: Etický kodex již soudci mají

Skupina států proti korupci GRECO zveřejnila Výroční zprávu za rok 2020. V té kritizuje Českou republiku za to, že dostatečně neimplementuje její doporučení proti korupci v soudnictví. Na kritiku nyní po Ministerstvu spravedlnosti zareagoval i Nejvyšší soud., Ten připomíná, že ke splnění požadavku na etický kodex soudců již došlo.

Skupina států proti korupci Rady Evropy (GRECO) adresovala v rámci 4. hodnotícího kola zaměřeného na prevenci korupce ve vztahu k členům Parlamentu, soudcům a státním zástupcům České republice celkem 14 doporučení, přičemž čtyři z nich se týkají specificky předcházení korupce ve vztahu k soudcům. GRECO v této souvislosti konkrétně navrhuje přijetí podrobnější úpravy výběru a kariérního postupu soudců a předsedů soudů, přijetí přísnější úpravy vedlejších činností soudců, dále přijetí úpravy umožňující soudcům podat odvolání proti kárným rozhodnutím a v neposlední řadě přijetí profesního etického kodexu pro všechny soudce.

Ve zprávě, kterou skupina zveřejnila se uvádí, že Česko zatím plně nevyhovělo žádné ze žádostí ohledně korupce v soudnictví a politice. Z hlediska státních zástupců se po boku Ukrajiny, Turecka, Maďarska, Srbska a Monaka řadí k zemím, které se podle GRECO jeho doporučeními v této oblasti řídí jen velmi nízkou měrou, v případě ČR je to podle výroční zprávy z 20 procent. „Ačkoliv z údajů z medializované Výroční zprávy plyne, že Česká republika vytyčených cílů dosahuje prozatím pouze částečně, nelze odhlédnout od skutečnosti, že v řadě oblastí v současné době probíhá legislativní aktivita směřující k jejich včasnému naplnění, resp. stran tvorby profesního etického kodexu česká justice již požadavkům skupiny GRECO dostála,“ uvádí zástupci Nejvyššího soudu s tím, že etický kodex má potenciál stát se užitečným vodítkem pro soudce při jejich každodenním jednání v taláru i mimo něj a jeho cílem je kromě plnění uvedeného požadavku GRECO zejména příznivě přispět k profesní integritě soudců, a tím i k důvěře veřejnosti v soudce a soudnictví jako takové.

„Text kodexu byl vypracován expertní skupinou složenou ze soudců soudů všech stupňů obecné soudní soustavy, jakož i zástupců Soudcovské unie ČR a byl předmětem schvalování ze strany soudních rad jednotlivých soudů, coby demokraticky volených orgánů zastupujících jednotlivé soudce. Jejich reakce na předkládaný kodex byla z převážné části pozitivní a kodex byl drtivou většinou bez výhrad schválen. V současné době tak již můžeme říci, že soudci v České republice disponují všeobecně přijatým etickým kodexem,“ uvedl Nejvyšší soud. To, že na doporučeních GRECO pracuje justice i zákonodárci již dříve připomněl resort spravedlnosti.

Ministerstvo spravedlnosti namítá, že v současné době je projednáván například etický kodex člena Poslanecké sněmovny. Projednávání však přerušeno z důvodu omezeného počtu členů Sněmovny na jednání v souvislosti s omezeními vyhlášenými v souvislosti s pandemií Covid-19. Mluvčí ministerstva také připomíná, že parlament nyní řeší i klíčovou změnu zákona č. 6/2002 Sb., o soudech a soudcích, která zavádí transparentnější výběr soudců a předsedů soudů výběrovou komisí. Jak však Česká justice informovala, senátoři novelu poslancům s výhradami vrátili.

Sněmovna rovněž projednává změny v exekucích. Novela upravuje disciplinární řízení ve věcech soudců a státních zástupců zavedením možnosti odvolání k druhé instanci.

Resort také připomněl, že ministryně spravedlnosti do sněmovny předložila v roce 2019 návrh novely zákona o státním zastupitelství. Reálně však jde o mrtvý návrh, což v minulosti přiznala jak ministryně, tak špičky státního zastupitelství.

Skupina GRECO letos zdůraznila, že vlády po více než rok zavádějí nouzová opatření, která mohou být příležitostí k soustředění moci či znevažování základních práv člověka, a neměly by proto podceňovat korupční rizika. Předseda GRECO Marin Mrčela členské země vyzval, aby dodržovaly pravidla, která skupina vydala v roce 2020 a která mají zabránit korupci v kontextu pandemie.

Rada Evropy je mezinárodní organizace se sídlem ve Štrasburku, která sdružuje 47 evropských zemí, nemá spojitost s Evropskou unií a jejími institucemi. V GRECO jsou kromě členů RE ještě Spojené státy, Bělorusko a Kazachstán.

(epa)