Ministryně spravedlnosti Marie Benešová ve své pracovně Foto: Jiří Reichl

Novináři by podle Benešové měli jít příkladem a přiznávat majetek

Novináři veřejnoprávních médií by podle ministryně spravedlnosti Marie Benešové a některých poslanců ANO měli přiznávat majetek jako veřejní činitelé. Návrh komunistů podpořila šéfka resortu spravedlnosti na neveřejném jednání ústavně právního výboru, uvedl poslanec lidovců Marek Výborný na Twitteru. Pozměňovací návrh ale nakonec při hlasování na klíčovém výboru neprošel.

Ústavně právní výbor ve středu projednával před třetím čtením novelu zákona o střetu zájmů. „Na ústavně právním výboru se dnes poslanci ANO, KSČM a SPD pokusili z pracovníků Českého rozhlasu a České televize udělat zcela nesystémově veřejné funkcionáře,“ uvedl Výborný po hlasování o pozměňovacích návrzích. Původně záporné stanovisku k návrhu, které již dříve dala vláda, se tak změnilo na kladné. To Benešová potvrdila i Deníku N. Novináři by podle ní měli jít příkladem.

Předkladatelé argumentují tím, že obě veřejnoprávní média mají hlavní příjmy z koncesionářských poplatků, tedy z veřejných peněz, a jejich novináři mohou zásadně ovlivňovat veřejné mínění. Česká justice o návrhu již dříve informovala.

Návrh zdůvodňují autoři v čele s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem také obranou obou médií před podezřeními z neobjektivity zpravodajství a publicistiky nebo ze skryté a podprahové reklamy ve prospěch některých ekonomických, politických, kulturních či sportovních subjektů. Předkládání majetkových přiznání by mělo podle autorů novely přispět „k zajištění naplnění zákonné povinnosti v přístupu občanů k vyváženým a objektivním informacím“.

Syndikát novinářů ČR takový návrh odmítá. „Nejpřiměřenější by bylo odmítnout takový pokus jako nejapný žert, protože podobná praxe ve fungujících demokraciích neexistuje. Pokud byl míněn vážně, bylo by třeba ho důrazně odmítnout, protože by znamenal zásadní invazi státu do svobody slova a vyjadřování,“ uvedl už dříve předseda syndikátu Adam Černý. Filipův nápad by měly podle Černého odmítnout všechny politické strany respektující demokracii a právní řád v ČR.

(epa, čtk)