Pilotní projekt je pro radnici zdarma Foto: Starostové a nezávislí

Obyvatelé Kyjova ode dneška platí correnty. Projekt má podpořit místní obchod

Projekt Corrency, který má podpořit místní obchodníky, ode dneška funguje v Kyjově. Spuštěn byl kvůli koronavirovým omezením s téměř čtyřměsíčním zpožděním. Spočívá v tom, že lidé dostanou cílenou dotaci 400 takzvaných correntů, kterou do 25. května využijí na polovinu nákupu u 40 přihlášených obchodníků. Platit mohou pomocí občanského průkazu nebo kódu v SMS, uvedla dnes v tiskové zprávě za projekt Barbora Vaculíková.

Pilotní projekt je pro radnici zdarma. Na jeho fungování se dotací podílelo Ministerstvo průmyslu a obchodu a 800.000 korun pro obyvatele uhradila firma I, Foundation, která projekt vymyslela. Do budoucna doufá, že correnty v jiných obcích budou hradit buď evropské dotace, nebo samosprávy či například velké firmy v regionu.

František Lukl je český politik, od roku 2005 starosta města Kyjova, od roku 2015 předseda Svazu měst a obcí ČR Foto: Eva Paseková

„O correntovou podporu se u nás mohou přihlásit všichni občané. Věřím, že tento moderní ekonomický projekt může podpořit podnikání nejen v Kyjově a je jen otázkou času, než se do něj zapojí další města,“ sdělil starosta města František Lukl.

Princip Corrency spočívá v tom, že lidé dostanou cílenou dotaci a sami se rozhodnou, kde ji uplatní. Polovinu částky za nákup zaplatí correnty a druhou ze svého. Do projektu se mohou přihlásit všichni lidé s trvalým bydlištěm v Kyjově starší 18 let do naplnění kapacity 2000 lidí. Přihlášení poté získají příspěvek ve výši 400 correntů, které využijí u registrovaných obchodníků s provozovnou v Kyjově.

Od prosince se do kyjovského projektu přihlásilo již 1000 občanů a více než 40 kyjovských obchodníků od prodejny pečiva, potravin, lékárny, několika kaváren, restaurací, papírnictví, přes obchod s látkami, opravny aut, autoškol, po nejrůznější poskytovatele služeb, včetně kadeřnictví a masáží.

(čtk)