Příslušníci Policie ČR Foto: Policie ČR

Policisté se stáhli z hranic okresů, intenzita ostatních kontrol se nemění

Intenzita policejních kontrol dodržování protiepidemických opatření se ode dneška nezmění. Jediným faktickým rozdílem bude stažení policistů z hranic okresů, uvedlo dnes policejní prezidium na webu. Do kontrol budou zapojeni všichni policisté ve službě. V noci na dnešek skončil v Česku po půl roce nouzový stav, v souvislosti s tím přestalo platit omezení cest mezi okresy a zákaz nočního vycházení. Opatření proti šíření koronaviru se budou řídit podle zákona na ochranu veřejného zdraví nebo pandemického zákona.

Kontroly na hranicích okresů policisté ukončili v noci na dnešek. Na kontrolách se podílely desítky tisíc policistů, na vybraných stanovištích je doplnili příslušníci Armády ČR a Celní správy. Vojáci a celníci se nyní vrátí ke své běžné činnosti.

Policisté budou nadále provádět kontroly dodržování mimořádných a ochranných opatření ministerstva zdravotnictví. „Bude se jednat zejména o namátkové kontroly,“ uvedlo prezidium. Každé krajské ředitelství má možnost v případě nutnosti udělat si vlastní kontrolní akci zaměřenou na vybranou problematiku. „Centrálně však nebude vyhlašována žádná masivní celorepubliková kontrolní akce, jejímž cílem by byly kontroly dodržování aktuálně platných ministerských opatření,“ poznamenalo prezidium.

Při porušení opatření ministerstva mají policisté tři možnosti řešení. Kromě domluvy je možná pokuta na místě nebo oznámení krajské hygienické stanici k projednání. S hygieniky bude policie nadále spolupracovat také při kontrolách lidí v karanténě.

Posouzení případu je plně v kompetenci zasahujícího policisty. „Žádná minimální hranice výše blokové pokuty ze strany vedení Policie ČR nikdy stanovena nebyla a nebude. Maximální hranici stanoví zákon, a to 10.000 korun,“ uvedlo prezidium.

S nouzovým stavem skončil zákaz cestování mezi okresy, který platil od začátku března. Pominul také zákaz nočního vycházení mezi 21:00 a 05:00. Oproti očekávání se ale zatím neuvolní pravidla pro shromažďování. Většina protiepidemických opatření zůstává dál v platnosti.

(čtk)