Návštěvní místnost ve Věznici Oráčov Foto: Vězeňská služba

Za vězni ode dneška míří opět návštěvy, musí být za plexisklem a mít respirátor

Po 150 dnech se dnes opět otevřely v olomoucké vazební věznici místnosti pro návštěvy. Režim pro ně však bude i nadále omezený a budou platit přísná hygienická opatření. Zájem je zatím na 40 procentech kapacity, nárůst očekávají ve věznici až v příštích týdnech, podobná situace je i ve věznici v Mírově na Šumpersku. Setkání s rodinou museli vězni oželet kvůli koronavirovým opatřením od 23. října. Osobní kontakt s nejbližšími nahrazovala dosud komunikace přes aplikaci Skype.

Návrat návštěv do věznic umožnilo uvolnění vládních opatření, které začalo platit ode dneška, na návštěvu za vězněnou osobou mohou přijít v jeden čas nejvýše dva lidé, ve věku nad 15 let je povinný respirátor. „Návštěvy budou probíhat za přepážkou bránící přenosu kapénkové infekce – plexisklem. Návštěvní prostory budou pravidelně dezinfikovány a pro všechny osoby bude k dispozici dezinfekce. Během návštěv bude platit zákaz konzumace potravin,“ řekla mluvčí olomoucké vazební věznice Eva Gürbüz.

Bez osobního setkání s nejbližšími se museli vězni obejít od 23. října, zákaz návštěv pocítili už i v první vlně pandemie. Podle zástupců věznice jsou přitom pro vězněné důležitým prvkem. „Zvláště v dnešní době již dlouho trvající pandemie vnímáme absenci návštěv a znemožnění přímého kontaktu s osobami blízkými jako silně frustrující situaci,“ uvedla mluvčí. Podle ní to vede k úzkosti vězněných a kromě stesku z odloučení zvyšuje obavy o stav a zdraví jejich blízkých, doplnila.

Kvůli mimořádným opatřením byl vězňům v minulých týdnech umožněn častější telefonní kontakt a také možnost komunikace přes skype, díky které mohli vidět svou rodinu pohromadě v prostředí domova. „I když jsou ode dneška povoleny omezené návštěvy, o zrušení možnosti realizace projektu Skype návštěva v tuto chvíli neuvažujeme,“ uvedla mluvčí. S nejbližšími v této době skypovali i vězni v Mírově na Šumpersku. „Projekt Skype-návštěva je ve věznici hodně využíván a vězněné osoby jej vnímají velmi kladně. Svoji rodinu mohou vidět pohromadě v prostředí domova. O zrušení možnosti realizace Skype-návštěvy není v tuto chvíli uvažováno,“ řekl dnes mluvčí věznice František Richter.

S uvolněním vládních opatření zatím nápor návštěvníků v olomoucké vazební věznici, kde je nyní 195 vězněných osob, nepociťují, zájem je od tohoto týdne zhruba na 40 procentech kapacity, větší zájem očekávají až v následujících týdnech, dodala mluvčí. Podobná situace je i na Mírově, kde je aktuálně 418 vězňů. „Zájem o avizované návštěvy je, ale vše bude ovlivněno tím, jak budou vězněné osoby a hlavně jejich osoby blízké reagovat na možnost se návštěvy fyzicky zúčastnit, což je někdy nereálné vlivem pracovního vztahu nebo dojezdu z místa bydliště,“ doplnil mluvčí věznice.

(čtk)