ESLP kritizoval odvolací soud ve Florencii, že v rozsudku argumentoval například sexuální orientací Foto: Pixabay

Předsudky o roli ženy. ESLP kritizoval Itálii za přístup v případu sexuálního násilí

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve čtvrtek ve svém rozhodnutí zkritizoval postup italské justice v případu sexuálního násilí. Soud se sídlem ve Štrasburku se zabýval několik let starým případem z Florencie. Italští soudci v kauze svým jednáním porušili právo stěžovatelky na ochranu soukromí, uvedl soud. Podle něj odvolací rozsudek obsahoval „předsudky o roli ženy, přítomné v italské společnosti“. Itálii nařídil vyplatit stěžovatelce odškodnění.

ESLP řešil případ z roku 2008, kdy sedm mužů čelilo obvinění, že v opilosti na večerní oslavě znásilnili jednu z přítomných žen. Prvoinstanční soud šest mužů odsoudil k několika letům vězení a jednoho zprostil obžaloby. Odvolací soud v roce 2015 nakonec zprostil viny všechny muže s tím, že svědectví ženy není věrohodné.

Žena si ve Štrasburku stěžovala na způsob, jakým byly vedeny výslechy, a na argumentaci odvolacího soudu v osvobozujícím rozsudku.

Podle ESLP italský soud během řízení neopomněl chránit důstojnost ženy. Pozastavil se ale nad argumenty, které soudci použili v rozsudku, jímž odůvodnili osvobození šestice mužů. Podle štrasburského soudu „vyjadřování a argumenty, které použil odvolací soud, přebíraly předsudky rozšířené v italské společnosti o roli žen“. Toho by se podle ESLP měli soudci a vyšetřovatelé vždy v případech sexuálního násilí vyvarovat.

ESLP kritizoval odvolací soud ve Florencii, že v rozsudku argumentoval například sexuální orientací, stylem oblékání, barvou spodního prádla, které měla žena v daný večer na sobě, či jejími uměleckými aktivitami. Tím se soud ve Florencii dopustil poškození práva na soukromí žalující ženy. Soud naopak připustil, že otázky o vztazích ženy s muži, kteří čelili obžalobě, či o jejím chování během večera mohly posloužit k hodnocení její věrohodnosti.

Rozsudek štrasburského soudu uvítala advokátka ženy Titti Carranová. Podle ní ESLP uznal, že italský soud „pošlapal důstojnost“ její klientky. Doufá také, že se italská vláda proti rozsudku neodvolá. Italský stát byl odsouzen k odškodnění ženy ve výši 12.000 eur (zhruba 300.000 korun) a k zaplacení soudních výdajů. Dnešní rozsudek nemá dopad na osvobození mužů v roce 2015.

(čtk)