Andrej Babiš čelí trestnímu řízení v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015 Foto: Farma Čapí hnízdo

Vyšetřovatel Čapího hnízda končí u policie. Spis uzavřel a navrhl podat obžalobu

Za pár dní skončí služební poměr u policie vyšetřovateli Pavlu Nevtípilovi. Známý detektiv z pražské policejní správy vyšetřoval mimo jiné kauzu Čapí hnízdo. Nevtípil odejde z policie na konci května. Podle informací Ekonomického deníku Nevtípil spis ke kauze Čapí hnízdo uzavřel s tím, že navrhne státnímu zástupci podání obžaloby.

Letitý vyšetřovatel pražské hospodářské kriminálky Pavel Nevtípil odchází do civilu. Jméno dlouholetého detektiva v posledních letech rezonovalo především kvůli známé kauze Čapí hnízdo, která se úzce dotýká premiéra Andreje Babiše.

Informace o Nevtípilově odchodu potvrdilo Ekonomickému deníku hned několik zdrojů, jeho kolegů i známých. Podle těchto poznatků Nevtípil uzavřel spis v kauze Čapí hnízdo a napsal návrh na podání obžaloby.

„Končí k poslednímu květnu, měl toho dost, tlaky, sledování a odposlouchávání kvůli kauze Bereta. Prý byl prověřovaný i kvůli kauze Vladimíra Sitty, známého z kauzy pražského Dopravního podniku,“ sdělil Ekonomickému deníku jeden z oslovených zdrojů.

„Dobojoval, co víc, spis Čapí hnízdo je uzavřený. Je připravený návrh na podání obžaloby,“ potvrdil zjištění Ekonomického deníku Nevtípilův kolega.

Informace o ukončení vyšetřování kauzy Čapí hnízdo dokládá i to, že policie pozvala premiéra Andreje Babiše (ANO) a další obviněnou Janu Mayerovou k seznámení se spisem. Nevtípil sám by měl skončit na konci května.

Čapí hnízdo

O čem je kauza Čapí hnízdo? Farma Čapí hnízdo u Olbramovic na Benešovsku původně patřila Babišovu holdingu Agrofert, v prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele, aby následně získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Akcie vlastnily Babišovy děti a partnerka.

Na dotaci by farma jako součást Agrofertu farma neměla nárok, po nějaké době se společnost pod holding zpět začlenila. Andrej Babiš vlastnil holding do února 2017, následně ho vložil do svých svěřenských fondů.

Andrej Babiš od počátku vyšetřování odmítá, že by se kolem farmy děly nezákonnosti, Jana Mayerová tvrdí, že je přesvědčena o tom, že zákon porušen nebyl.

Vyšetřovatel Pavel Nevtípil začal stíhat více podezřelých, členy Babišovy rodiny nebo dřívějšího místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Stíhání Faltýnka a dalších tří lidí zrušil dozorující státní zástupce Pavel Šaroch v květnu 2018. Předloni pak Šaroch podle ČTK zastavil stíhání všech zbylých obviněných včetně Babiše, přestože policie navrhovala podání obžaloby.

Šéf na něj poslal GIBS

O vyšetřovatele Čapího hnízda Pavla Nevtípila se několikrát zajímala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). A to z různých popudů.

Nevtípil schytal i několik mediálních políčků od premiéra Andreje Babiše, jehož se Čapí hnízdo úzce týká. Babiš o něm za přítomnosti médií opakovaně prohlašoval, že jako policista dopomohl konkurenci připravit o firmu podnikatele Vladimíra Sittu mladšího.

Jde o případ společnosti Neograph, známé z kauzy předražených jízdenek pro pražský Dopravní podnik a sedmnáctihaléřových provizí, putujících do Karibiku. Nevtípil v minulosti Sittu juniora vyšetřoval kvůli tunelování Neographu, Vrchní soud v Praze nakonec Sittu  očistil.

A právě případ tunelování Neographu, které Vrchní soud v Praze neshledal trestným činem, se stal Nevtípilovým velkým problémem v roce 2019. V hlavní roli toho, kdo vykročil proti Nevtípilovi, dnes už bývalý ředitel pražské policie Jan Ptáček.

„Šéf odboru hospodářské kriminality Jiří Tauber dostal od Jana Ptáčka pokyn, aby si vyžádal na Městském státním zastupitelství poslední rozsudek ve věci Sitta. A tento rozsudek nařídil poslat pod hlavičkou Kongresky (tak se přezdívá budově pražské policie – pozn. red.), na Generální inspekci bezpečnostních sborů s návrhem na opětovné prošetření kauzy Sitta. Ptáček vystřelil na člověka do vlastních řad,“ sdělil Ekonomickému deníku jeden z dobře informovaných zdrojů Ekonomického deníku.

Tato zjištění Ekonomického deníku pak verifikovalo i ředitelství pražské policie. „Lze potvrdit, že zmíněný osvobozující rozsudek byl Městským státním zastupitelstvím v Praze doručen vyšetřujícímu odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství policie k takzvanému založení do spisu. S ohledem na určité pasáže rozsudku, ve kterých soudkyně Vrchního soudu uvedla směrem k vyšetřovateli Nevtípilovi poměrně závažná podezření, byl tento rozsudek postoupen Generální inspekci bezpečnostních sborů k prověření,“ odvětila na jednu z otázek Ekonomického deníku mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Pro GIBS není jméno Pavla Nevtípila neznámé. Ne snad proto, že by byl vyšetřovatel citlivých případů usvědčen z trestné činnosti, ale proto, že GIBS se o něj zajímá už poněkolikáté. Ekonomický deník na podzim psal například o pokusu sejmout vyšetřovateli Čapího hnízda a jeho kolegům otisky prstů a DNA a to kvůli údajným únikům z vyšetřování.

Jan Hrbáček, Ekonomický deník