Bradáčová: Státní zastupitelství fungují dobře, apeluji na kontinuitu

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová Foto: Tiskový odbor Senátu

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová šla na dnešní schůzku s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO) apelovat na to, aby byla při obsazení místa nejvyššího státního zástupce zachována systémová kontinuita a nezávislost státních zastupitelství. Ministryně se setkala také s olomouckým státním zástupcem Ivem Ištvanem, k obsahu schůzek se následně nevyjádřila.

„Paní ministryně se rozhodla průběh schůzek nekomentovat. Další budou následovat,“ řekl Michal Pleskot z tiskového oddělení ministerstva.

Dosavadní šéf NSZ Pavel Zeman oznámil rezignaci na funkci v polovině května, skončí k 30. červnu. Mezi důvody svého rozhodnutí uvedl i tlaky ze strany Benešové.

Podle Bradáčové fungují státní zastupitelství v současnosti dobře. „Považuji za významné zachovat systémovou kontinuitu, nestrannost státního zastupitelství a jeho nezávislost na jakýchkoli vnějších vlivech. Státní zastupitelství je nyní dobře fungující a emancipovanou veřejnou institucí a pro mne osobně pak představují, ono zachování kontinuity a potřebné stability, státní zástupci, kteří spolupracovali s nynějším nejvyšším státním zástupcem v uplynulých letech v úzkém vedení Nejvyššího státního zastupitelství,“ uvedla Bradáčová před jednáním s Benešovou.

Benešová už dříve avizovala, že nového šéfa žalobců chce vybrat do konce tohoto měsíce. Ministryně v minulých dnech uvedla, že zvažuje několik kandidátů, ke konkrétním jménům se nevyjádřila. Zemanova nástupce hledá v soustavě státních zastupitelství. Podle ní by měl mít dostatečnou praxi, bezpečnostní prověrku a zkušenosti z vrcholového postu.

Původně Benešová prohlásila, že jejím kandidátem nebude nikdo z krajských státních zástupců, označila je za „mlaďochy“. V pondělí ale sdělila, že dvě jména z tohoto stupně soustavy „jsou zajímavá“. V kuloárech se spekuluje o Zemanově prvním náměstkovi Igoru Střížovi nebo o řediteli odboru trestního řízení Nejvyššího státního zastupitelství Romana Hájka.

Platforma Rekonstrukce státu doporučovala, aby ministryně vypsala na místo šéfa žalobců výběrové řízení, Benešová to ale nemá v plánu. „Vyjádření ministryně spravedlnosti je zklamáním. Zákon o státním zastupitelství výběrové řízení sice neukládá a rozhodování o novém šéfovi veřejné žaloby je na vládních politicích, způsob jeho výběru by se ale měl změnit směrem k posílení transparentnosti a důvěryhodnosti, sdělil právník iniciativy Lukáš Kraus.

„Rozhodnutí paní ministryně je zároveň překvapivé, protože v rámci diskusí o podobě novely zákona o státním zastupitelství v roce 2019 nebyla ochotna podpořit poslanecké novely tohoto zákona právě kvůli tomu, že neobsahovaly požadavky GRECO na výběrová řízení vedoucích státních zástupců. Její ministerský návrh výběrová řízení obsahoval. V pravidlech pro výběr klíčových pozic, o kterých rozhoduje vláda, lze jít i nad rámec požadavků zákona, jak potvrzuje nedávné výběrové řízení na nového předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ podotkl Kraus.

(čtk, epa)