Exministryně spravedlnosti Marie Benešová Foto: Tiskový odbor Ministerstva spravedlnosti

Nahradí Zemana Hájek z NSZ? Benešová tahá kandidáty jak zajíce z klobouku, zlobí se Michálek

Novým nejvyšším státním zástupcem by měl být právník, který nebyl v před rokem 1989 členem komunistické strany. Shodují se na tom opoziční poslanci Marek Benda (ODS) a Jakub Michálek (Piráti). „Domnívám se, že ministryně Benešová opět selhala, když místo transparentního výběru tahá kandidáty jako zajíce z klobouku,“ míní předseda poslaneckého klubu Pirátů. Podle informací České justice se mluví o dalším možném adeptovi na funkci nejvyššího žalobce, řediteli odboru trestního řízení Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Romanu Hájkovi.

„Novým šéfem státních zástupců by měl podle mě být vybrán někdo ve středních letech, kdo má za sebou výsledky, má dost energie na to bojovat s korupcí a hospodářskou kriminalitou, vydrží tam třeba 10 let a má čistý štít,“ řekl České justici Jakub Michálek s tím, že ideálně by měl mít také zkušenosti z justice z vyspělých západních států.

Podle opozice by ale nového nejvyššího státního zástupce měla ideálně vybrat nová vláda po podzimních volbách do Poslanecké sněmovny. Předseda ústavně právního výboru Marek Benda už avizoval, že kandidát s komunistickou minulostí je pro ODS nepřijatelný a že pokud půjde o kandidáta spjatého s vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci, může ho současná opozice po volbách odvolat.

Opozice se podle informací České justice chce příští týden na schůzce poradit na společném postupu ohledně výběru nového nejvyššího státního zástupce a stanoviska k celé problematice.

Jakub Michálek je expertem na justici koalice Pirátů a Starostů Foto: Česká pirátská strana

Marie Benešová už veřejně připustila, že má pět jmen, o nichž uvažuje jako o novém nejvyšším státním zástupci. Favoritem je podle informací České justice prozatím náměstek NSZ Igor Stříž. Dalším z pětice má být Roman Hájek, ředitel odboru trestního řízení NSZ. Hájek je ovšem podobně, jako Stříž, bývalým příslušníkem vojenské prokuratury a členem KSČ.
Zajímavostí je, že spolu s nynějším místopředsedou Ústavního soudu Jaroslavem Fenykem patřil Stříž s Hájkem mezi vyšetřovatele prokuratury, kteří vedli vyšetřování zásahu na Národní třídě 17. listopadu 1989. Hájek pro Českou justici popřel, že by s ním Benešová o možném angažmá v čele NSZ mluvila.

Nejvyšší státní zástupce v pátek oznámil, že skončí ke 30. červnu. Jako hlavní důvod označil tlak ze strany Benešové s tím, že jeho odrážení a řešení půtek mu bralo čas a sílu na práci. Ministryně to označila za laciné a trvá na tom, že státním zastupitelstvím nikdy do práce nezasahovala.

Benešová už odmítla, že by s výběrem nejvyššího státního zástupce počkala. Pravomoci spojené s funkcí podle ní musí někdo vykonávat. „Že se něco nelíbí opozici, není směrodatné. Je samozřejmé, že když koncem června Pavel Zeman odejde, že je tuto funkci třeba obsadit. Čekat několik měsíců do voleb je zase jedna z opozičních hloupostí,“ řekl k tomu na Frekvenci 1 prezident Miloš Zeman.

Eva Paseková, Petr Dimun