Policie se domnívá, že soudce Sovák nerozhodoval nestranně Reprofoto: ČT

Domovní prohlídka a zabavování majetku. Stát se chce hojit po ztraceném úplatku pro soudce Sováka

Před dvoupatrovým žlutým domem na pražské Zbraslavi bylo před dvěma dny nebývale živo. Bydlí v něm obviněný z kauzy soudce Zdeňka Sováka – podnikatel v invalidním důchodu Milan Bíba. V domě probíhala domovní prohlídka a policie zabavovala Bíbův majetek. Zabavení majetku má nahradit ztracenou a nenalezenou část řízeného policejního úplatku. Ten měl doputovat dle představ detektivů Národní centrály proti organizovanému zločinu k soudci Sovákovi. Jak ale dosud vyplývá z policejního vyšetřování, nedoputoval.

Před Bíbovým domem stál v pondělí skříňový vůz, nákladní vůz s nakládacím ramenem a několik policejních aut.

V domě se pohybovala zhruba desítka policistů a vynášela dle svědectví přihlížejících sousedů ven řadu věcí. Keramické obklady, ledničku, pračku, ba i vanu a krabice s neidentifikovatelným obsahem. Dle svědků byl například zabaven i cestářský stroj na udusání opravené komunikace. Ekonomický deník o akci policie informovali přihlížející.

Domovní prohlídku u Milana Bíby a jeho družky Charlotte Mulénové (včetně zahrady i garáže) povolila soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Olga Kalašová.

Nebyla to ovšem běžná domovní prohlídka. Policie zabavovala majetek, aby alespoň zčásti nahradila ztracené státní peníze z části předstíraného finančního převodu, tedy řízeného úplatku, který měl putovat od oznamovatele případu Ladislava Kirschnera přes prostředníka Milana Bíbu k soudci Zdeňku Sovákovi. Jak dosud vyplývá z vyšetřování, k Sovákovi ale nedoputoval.

Invalidní důchodce Milan Bíba měl podle policie za úplatek společně se dnes už bývalým soudcem Vrchního soudu Zdenkěm Sovákem nabízet ohýbání rozsudků. Jako například v případě odvolacího řízení stavebního gigantu Metrostav. Od firmy měli podle policie požadovat desítky milionů korun za to, že v její prospěch ohnou verdikt ve druhé větvi kauzy bývalého politika Davida Ratha.

Korunní svědek v kriminále

„Při domovní prohlídce se peníze nenašyi,“ uvedla krátký čas po zatčení podezřelých Bíbova obhájkyně Lenka Hnilicová. „Ani u mého otce se rozhodně žádné označené peníze nenašly. Policie tam zajistila dvacet čtyři tisíc korun, které si otec vybral z důchodového účtu a měl k tomu i stvrzenku o výběru z jeho bankovního účtu. To jsou jediné finanční prostředky, které policie při domovní prohlídce jak na Vrchním soudu v Praze, tak u mého otce, zajistila,“ řekl k tomu advokát Ondřej Sovák, který zastupuje svého otce Zdeňka Sováka.

Sedmdesátiletého Zdeňka Sováka, s dalšími čtyřmi podezřelými, mimo jiné podnikatelem Milanem Bíbou a jeho přítelkyní Charlotte Mulénová policie zadržela o prvním prosincovém víkendu. Sováka obvinila z nepřímého úplatkářství a soudkyně Obvodního soudu v Praze 1 Pavla Hájková poslala i přes velmi špatný zdravotní stav do vazby.

Vyšetřovatelé do spisu napsali, že Sovák má s Bíbou přátelský vztah. Bíba měl podle policie soudci zajišťovat odvoz do práce, stravu i oblečení. Podle policistů spolu dvojice rozebírala, jak by se daly ovlivnit jednotlivé trestní věci a co by se za to dalo získat. Sovák měl dle sdělení obvinění údajně i slibovat, že bude působit i na jiné soudce.

Korunním svědkem v této kauze je bývalý policista Ladislav Kirschner. Ten předával v rámci předstíraného převodu věci policií zinscenovaný úplatek ve výši 1 a půl milionu korun, byl nějaký čas před zadržením soudce Sováka a dalších čtyř podezřelých, odsouzen za podvod. Své oběti měl Kirschner připravit o 35 milionů korun. Že má nastoupit sedmiletý trest za podvod v pražské ruzyňské věznici se Kirschner dozvěděl na sklonku roku.

Mimochodem, před soudem nestál poprvé. Dosud ale za mřížemi neskončil, v prvním případě za vydírání – kvůli údajně nevyléčitelné duševní chorobě soud od výkonu trestu upustil, za další vydírání pak dostal Kirschner podmínku.

Také poslednímu trestu se Kirschner bránil nejprve argumentem, že trpí nevyléčitelnou duševní poruchou. „Dovolatel trpí nevyléčitelnou duševní poruchou,“ uvedl jeho advokát advokát Pavel Švácha v dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten jeho dovolání ale odmítl, zde.

Policie Kirschnera, který se vyhýbal nástupu trestu, zadržela v pátek 12. února večer kolem 19 hodiny a převezla ho do věznice, kde si má odpykat sedmiletý trest.

Ladislav Kirschner údajnou korupci oznámil náměstkovi ministra spravedlnosti Jeronýmu Tejcovi, ke kterému se objednal přes jeho asistentku.

Následně proběhla schůzka s Tejcem, které měli být podle neoficiálních informací přítomni i další lidé z ministerstva, a prý až poté začal Kirschner vypovídat na policii. Té sdělil, že ho měl na počátku loňského roku oslovit Milan Bíba s tím, že má možnost ovlivnit rozhodnutí Vrchního soudu v Praze. Mimo jiné v rámci odvolacího řízení ve prospěch nepravomocně odsouzené právnické osoby v kauze Rath – společnosti Metrostav.

Náměstek ministryně spravedlnosti Jeroným Tejc schůzku s Ladislavem Kirschnerem potvrdil jako oficiální. Sdílný ale nebyl. „Omlouvám se, ale jsem vázán mlčenlivostí,“ řekl reportérovi Ekonomického deníku do telefonu.

Monitorované schůzky

Poté se rozjelo policejní vyšetřování a schůzky mezi oběma muži se začaly odehrávat pod taktovkou Národní centrály proti organizovanému zločinu. Dvě splátky údajné zálohy ve výši jednoho a půl milionu korun, které někdejší, třikrát odsouzený, kriminalista Bíbovi podle detektivů předal, nebyly od Metrostavu, ale od vyšetřovacího týmu. Ten vedla Jana Šebková (mimochodem šéfka policejního týmu, který se podílel na zatčení exhejtmana Davida Ratha). Tým předání řízeného úplatku při předstíraném převodu věci sledoval.

Statisíce korun ale převzal pouze Bíba.

„Milan Bíba požadoval pro sebe a Zdeňka Sováka za ovlivnění rozhodnutí Vrchního soudu v Praze v rámci odvolacího řízení ve prospěch nepravomocně odsouzené právnické osoby Metrostav a fvzických osob z této společnosti, konkrétně nejméně ve prospěch nepravomocně odsouzeného tehdejšího generálního ředitele Pavla Piláta, po Ladislavu Kirchnerovi, který měl dle pokynu Milana Bíby tuto nabídku a požadavek tlumočit zástupcům společnosti Metrostav, finanční plnění ve výši 50 až 100 milionů korun,“ tvrdí o akci detektivové NCOZ.

Peníze měly být dle nich určeny pro Milana Bíbu a soudce Zdeňka Sováka a výše a forma takto vyčísleného požadovaného úplatku se měla následně upřesnit podle navazující dohody o rozsahu snížení uloženého trestu.

„Milan Bíba požadoval po Ladislavu Kirschnerovi, aby tlumočil zástupcům společnosti Metrostav, požadavek na finanční plnění ve výši 3 miliony korun v hotovosti, jako zálohy, která měla být dle jeho tvrzení určena pro soudce Vrchního soudu v Praze Zdeňka Sováka, aby začal činit kroky k tomu, že trestní věc nepravomocně odsouzené společnosti Metrostav po postoupení z Krajského soudu v Praze na Vrchní soud v Praze, dostane přidělený senát Zdeňka Sováka k vyřízení tak, aby ji byl Zdeněk Sovák následně schopen ovlivnit,“ tvrdí dále policie.

Jak policisté později dohledali, jeho partnerka Charlotte Mulénová vložila 808 tisíc korun na pětačtyřicetkrát na bankovní účet. Ta je teď také obviněna za praní špinavých peněz. Policie zadokumentovala, že Mulénová peníze vložila prostřednictvím bankomatu v pětačtyřiceti vkladech na bankovní účet u Komerční banky. Účet má podle zjištění Ekonomického deníku patřit akciové společnosti Šarade z pražského Šeberova. Jejím akcionářem je podnikatel Roman Srb. Firmu policie kvůli vkladům kontaktovala.

Jestli se podařilo detektivům NCOZ označené peníze zachytit už při vkladech do bankomatu není dosud známo. Také není známo, zda se podařilo prokázat, že vkládané částky skutečně pocházely z policií řízeného úplatku.

Evidentní ovšem je, že zbývající část do 1 a půl milionu korun z řízeného úplatku zmizela. Také proto policie u Milana Bíby v pondělí zabavovala majetek. Zda všechen zabavený majetek patřil skutečně Milanu Bíbovi není známo. Stejně tak to, jestli zabavený majetek může nahradit celou postrádanou částku ze státních peněz, poskytnutých k předstíranému převodu věci.

Jan Hrbáček