Náramek od firmy SuperCom Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Náramky pro vězně využívá 103 odsouzených, projekt běží v konzervativním módu

103 odsouzených – to je aktuální počet osob, které hlídá Elektronický monitorovací systém – tedy takzvané náramky pro vězně. „Provoz a využívání elektronického monitorovacího systému běží v konzervativním módu. Dílčí problémy se řeší průběžně,“ sdělil České justici mluvčí resortu Vladimír Řepka. Ještě před dvěma lety Probační a mediační služba (PMS) očekávala, že náramky využije až pro 400 lidí.

Náramky nyní využívá 49 osob s uloženým trestem domácího vězení, 48 osob je kontrolováno v režimu nahrazení vazby dohledem a 4 osoby z titulu podmíněného propuštění s dohledem. V minulosti už přitom EMS využívalo v jeden čas až téměř 200 odsouzených. Ještě před dvěma lety PMS očekávala, že se do projektu zapojí až 400 vězňů.

Za stagnaci projektu náramků pro vězně mohou jak problémy s dodavatelem, izraelskou firmou SuperCom, tak i vlažný přístup justice k jejich využívání. „Elektronický monitorovací systém používáme dle rozhodnutí justice, tedy ve chvíli, kdy soud rozhodne o použití náramku, Probační a mediační služba klientovi náramek nainstaluje a začne provádět nařízený monitoring. Justice je obecně konzervativní, takže si stále zvyká na možnost použití tohoto nástroje,“ řekl České justici mluvčí PMS Martin Bačkovský.

Využití náramků (údaje k 13. červnu 2021)

– soudní kraj Praha10
– Středočeský soudní kraj5
– Jihočeský soudní kraj4
– Západočeský soudní kraj18
– Severočeský soudní kraj17
– Východočeský soudní kraj7
– Jihomoravský soudní kraj23
– Severomoravský soudní kraj17

Ministryně spravedlnosti loni přiznala, že SuperCom neplní smlouvu, nedodává nové náramky a neplní další závazky. „Vypadá to špatně, musíme vypsat nové výběrové řízení,“ uvedla tehdy Marie Benešová. Zakázku resort vysoutěžil pod vedením exministra Roberta Pelikána formou soutěžního dialogu. Podle mluvčího resortu spravedlnosti ale zatím nový tendr vypsán nebyl.

Firma SuperCom má s probační službou smlouvu do roku 2024, v provozu jsou od roku 2018.  Vedle domácích vězňů hlídají také některé vězně podmíněně propuštěné na svobodu. U některých obviněných také nahrazují pobyt ve vazební cele. Vybrat dodavatele technologie trvalo státu osm let. Za prvních 280 zařízení včetně softwaru zaplatilo ministerstvo firmě SuperCom 15,6 milionu korun., za šestiletý provoz měl resort zaplatit 93 milionů korun. 

Eva Paseková