Policejní prezídium vyvěsilo na sklonku června v registru smluv rámcovou dohodu na dodávky nábojů 9×19 mm na období 2021 – 2023 s vlašimskou zbrojovkou Sellier & Bellot Foto: pixabay

Policie bude nakupovat náboje do roku 2023. Za 200 milionů z Vlašimi

Zbrojovka Sellier & Bellot bude pro zbytek letošního a nastávající dva roky dodávat devítimilimetrové náboje do zbraní policistů. Vyplývá to z rámcové smlouvy, kterou uzavřelo policejní prezídium s vlašimskou muničkou těsně před prázdninami. Jde jak o náboje do krátkých, ale i dlouhých palných zbraní, které používají zásahové jednotky nebo Útvar rychlého nasazení.

Policejní prezídium vyvěsilo na sklonku června v registru smluv rámcovou dohodu na dodávky nábojů 9×19 mm na období 2021 – 2023 s vlašimskou zbrojovkou Sellier & Bellot.

Středočeská zbrojovka by měla podle této dohody zazásobit policii 47 820 000 kusů nábojů ráže 9×19 mm. Cena zakázky by měla s DPH činit 199 301 520 korun.

Sellier & Bellot má ručit za kvalitu zboží minimálně 36 měsíců ode dne převzetí policií.

Sellier & Bellot dle Hlídače smluv dodával policii náboje v letech 2018 až 2020, v téměř stejném množství, a to za 200 463 120 korun. Zbrojovka tehdy dodala o 300 tisíc více nábojů HS 6,5 g Police.

Policie objednává pro roky 2021 až 2023 tento typ nábojů. Foto: Tomáš Rovný

Nová munice projde třemi druhy zkoušek: vzhledu a provedení, funkční spolehlivosti a zkouškou přesnosti střelby. „Zkouška se provádí střelbou jednotlivými ranami s oporou na vzdálenost 25 m se samopaly Heckler & Koch MP 5 A5 a Steyr AUG – Carbine. Zkouška je vyhovující, nepřekročí-li
průměrná hodnota rozptylu (tři desetiranné nástřelky) 5 cm (průměr středů nejvzdálenějších zásahů) a nepřesáhne-li vzdálenost středního bodu zásahu od záměrného bodu hodnotu 3 cm.

Střelecké zkoušky budou prováděny následujícími zbraněmi z výzbroje policie: Z pistolí Beretta 92, Glock 17, 19, 26, 43, Walther P-99 a CZ mod. 75 D Compact. A ze samopalů Heckler & Koch MP 5, varianty A, K a SD a Steyr AUG Carbine.

Náboj FMJ 7,5 g, který si policie objednává v největším počtu 39 milionů kusů. Foto: Tomáš Rovný

Vlašimský výrobce munice Sellier & Bellot se vyjma klasické sportovní a lovecké munice soustředí i na výrobu pro bezpečnostní složky. V roce 2018 tak munička například získala kontrakt na dodávku nábojů, který společně vyhlásily policejní sbory Norska, Švédska a Dánska. Hodnota smlouvy převyšovala 400 milionů korun. Smlouva byla podepsána v červnu 2018 na čtyři roky.

Sellier & Bellot do Skandinávie dodává pistolový náboj ráže 9×19, a to jednak v netoxickém tréninkové provedení, a dále v provedení „Frangible“, což znamená, že se střela rozpadá na prach při dopadu na tvrdý povrch.

Vlašimská zbrojovka se v posledních letech úspěšně prosazuje u ozbrojených složek napříč celou Evropou. 

Vlašimská munička Sellier & Bellot zaujímá klíčovou pozici v české muniční výrobě a řadí se mezi nejstarší strojírenské firmy v České republice i na celém světě. Výrobky nesoucí její obchodní značku proudí na trh bez přerušení již od roku 1825.

Firma vyrábí širokou škálu sportovních a loveckých nábojů a také strojů a zařízení na jejich výrobu. Zaměstnává zhruba 1600 lidí a ve Středočeském kraji tak patří k významným zaměstnavatelům. Zhruba 90 procent produkce firma exportuje.

V roce 2009 se vlastníkem firmy Sellier & Bellot stala brazilská společnost Companhia Brasileira de Cartuchos (CBC), která je rovněž známa pod značkou Magtech. Dalším členem skupiny je německý výrobce MEN, celosvětově uznávaný producent malorážové munice pro vojenský, policejní a komerční trh.

V roce 2014 se stal členem koncernu CBC i brazilský výrobce zbraní TAURUS. Díky spojení v jeden koncern se uvedené společnosti staly konkurenceschopnějšími a patří tak k největším výrobcům na světě.

Tomáš Rovný, Ekonomický deník