Někteří uživatelé internetu sdílí prostřednictvím úložišť nelegální obsah, třeba filmy a hudební nahrávky Ilustrační foto: Pixabay

Zákaz svátečního prodeje se netýká výdejen e-shopů, rozhodl NSS

Zákaz prodeje o státních svátcích nedopadá na výdejny e-shopů, včetně těch velkých. Nejvyšší správní soud (NSS) tento týden vyhověl kasační stížnosti společnosti Alza.cz, a postavil se tak proti právnímu názoru České obchodní inspekce (ČOI), vyplývá z úřední desky. NSS poukázal na rozdíly mezi prodejem zboží přes e-shop a jeho výběrem a koupí v kamenné prodejně. Pokud by měl sváteční zákaz dopadat i na fyzický výdej zboží objednaného po internetu, musel by to zákon výslovně stanovovat. „Zákon však v této otázce mlčí,“ konstatoval NSS.

ČOI považuje rozhodnutí podle mluvčího Jiřího Fröhlicha za překvapivé, zejména kvůli tomu, že správní soudy jí dosud dávaly v obdobných případech za pravdu, že zákon o prodejní době platí i pro provozovny internetových obchodů s plochou nad 200 metrů čtverečních. Nicméně rozhodnutí NSS inspekce respektuje. „Věříme však, že jiné senáty Nejvyššího správního soudu, které posuzují další kasační stížnosti spol. Alza, mohou mít na věc odlišný právní názor a zváží, zda věc nepředložit k rozhodnutí rozšířenému senátu NSS,“ uvedl pro ČTK mluvčí inspekce. Alza uvítala, že jí dal NSS za pravdu a vyhověl i přáním zákazníků, aby si u ní mohli vyzvednout zboží objednané přes internet i o státních svátcích, sdělila dnes ČTK její mluvčí Daniela Chovancová.

Kvůli zákonu o prodejní době musí o vybraných státních svátcích zůstat uzavřené maloobchodní prodejny s výjimkou těch s plochou pod 200 metrů čtverečních, lékáren, benzinek nebo obchodů na nádražích a v nemocnicích. Podle NSS zákaz dopadá jen na situace, kdy se veškeré fáze prodeje odehrávají v kamenné prodejně. E-shopy typu Alzy umožňují vybrat a zaplatit zboží v on-line prostředí a následně jej převzít osobně na výdejně, prostřednictvím pošty, kurýrních služeb nebo přes speciální boxy.

„V situaci, kdy k uzavření kupní smlouvy nedojde fyzicky v maloobchodní provozovně, tedy výdej zboží, které bylo objednáno prostřednictvím internetu, představuje pouze jednu z fází prodeje, a to nikoli rozhodující. Provozovna pak v přeneseném významu pouze funguje jakožto jakési pomyslné výdejové okénko, prostřednictvím nějž je vydáváno zboží objednané na e-shopu,“ stojí v rozhodnutí NSS. Takovou službu lze podle soudu připodobnit ke službám zásilkových a přepravních služeb, na které sváteční zákaz prodeje nedopadá.

NSS konkrétně řešil spor o pokutu 100.000 korun, kterou inspekce vyměřila Alze v návaznosti na kontrolní nákup v plzeňské provozovně 28. září 2017. Inspektor tam přišel pro počítačovou myš. Zaměstnanec mu řekl, že přímý prodej kvůli státnímu svátku – Dni české státnosti – není možný, ale doporučil mu zboží objednat přímo z počítače v prodejně, zaplatit na terminálu a převzít, což inspektor udělal.

Podle stanoviska ČOI není podstatné, zda firma provozuje maloobchodní činnost prostřednictvím kamenných provozoven nebo internetových obchodů, a zákaz otevírání provozoven s plochou nad 200 metrů by se tak měl vztahovat na jakoukoliv fázi prodeje, včetně převzetí zboží kupujícím. Alza proti rozhodnutí podala žalobu ke Krajskému soudu v Plzni. Tvrdila, že je klasickým internetovým obchodem, na jehož výdejny se omezení nevztahuje. Plzeňský soud rozhodnutí inspekce potvrdil. NSS ale verdikt plzeňského soudu zrušil a případ vrátil ústřednímu inspektorátu ČOI.

Mluvčí ČOI dnes uvedl, že spornou otázkou v případu je výklad pojmu „prodej“. V posuzovaném případě se inspektor dostavil bez předchozí objednávky do provozovny Alzy, kde si zboží vybral, na doporučení personálu na prodejně přes notebook patřící Alze zboží objednal, na místě zaplatil a vyzvedl, a to ve státní svátek. „Je pro nás překvapivé, že podle názoru NSS nelze tuto situaci označit za ‚prodej‘,“ doplnil mluvčí.

Podobných sporů vedla Alza s inspekcí více. Názor NSS by se měl uplatnit i v těch ostatních. „Samotné otevření provozovny pouze pro výdej zboží zakoupeného zákazníky na e-shopu nepředstavuje porušení označených ustanovení zákona o prodejní době,“ uzavřel správní soud.

„Další postup nyní zvažujeme a situaci intenzivně řešíme s externí advokátní kanceláří, která nás v úspěšném sporu zastupovala. Naši zákazníci stojí na prvním místě a nevidíme zatím proto důvod nevyhovět jejich přáním otevřít naše pobočky pro výdej zboží i během státních svátků,“ doplnila k rozhodnutí NSS mluvčí Alzy.

(čtk)