Petr Kott s manželkou Kateřinou Foto: Archiv manželů Kottových

Exposlanec Petr Kott byl podmínečně propuštěn z vězení

Podle důvěryhodných zdrojů České justice Krajský soud v Brně rozhodl o stížnosti exposlance Petra Kotta a rozhodl kladně o jeho žádosti o podmíněné propuštění z výkonu trestu. Kott již o propuštění tento rok jednou žádal, ale neuspěl a proto podal stížnost. Z výkonu trestu již byla v červnu podmínečně propuštěna jeho manželka Kateřina Kottová. Oba figurují v kauzách spojených s exhejtmanem Davidem Rathem. „Dnes se ve věci konalo neveřejné zasedání a proto věc nemohu blíže komentovat,“ uvedla k tomu mluvčí soudu Klára Belkovová.

Kott ve vězení pracoval jako lékař a měl dobré kázeňské hodnocení. „Ve výkonu trestu měl spoustu času přemýšlet, našel zde pokoru a sebereflexi. Jeho jednání si zasloužilo trest, s respektem jej přijal a necítí žádnou křivdu. Jeho žebříček hodnot se změnil k lepšímu. Již nechce žít svým předchozím životem, dostatečně se poučil a rád by pokračoval jiným způsobem života. Co se týče druhé větve, pak zde mu hrozí trest odnětí svobody ve výměře 8 let, některé skutky jsou nezpochybnitelné, zejména ty z první větve, trest přijal a část vykonal. Brojí pak proti výši trestu, myslí si, že jeho výše je nadbytečná,“ uvádí se v rozhodnutí Městského soudu v Brně, který však původní žádost Kotta přesto zamítl. Soud kritizoval, že Kott nepřiznal vinu za své činy.

O původní žádosti Petra Kotta čtěte zde: Brněnská trestanecká justice

Manželé Kottovi poslal soud v červnu 2019 do vězení na šest let za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku a budovy gymnázia v Hostivici. Žádali úplatky 26 milionů, přijali téměř 17 milionů korun. Sedm milionů dali Rathovi. Soud jim uložil také zaplatit 15 milionů korun, což učinili. S nimi dostal trest exhejtman David Rath. Sedmiletý trest vězení soud udělil za korupci při zadávání tendru na opravu Buštěhradu. Rath za sebou dosud polovinu trestu, která je jednou ze zákonných podmínek podmíněného propuštění, nemá.

Trojice však čeká ještě na odvolací řízení v druhé větvi korupční kauzy. V té prvoinstanční soud manželům Kottovým i Rathovi jejich tresty prodloužil na osm let vězení.

Trojice si na přelomu let 2011 a 2012 údajně domlouvala úplatky za zmanipulování tendrů za stovky milionů korun na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice.

(epa, pd)