Ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková Foto: PF MU

S odchodem Šimáčkové ztratí Ústavní soud jednu ze dvou žen

S odchodem Kateřiny Šimáčkové do Štrasburku ztratí Ústavní soud (ÚS) jednu ze dvou žen v současné patnáctičlenné sestavě. Poslední ženou zůstane místopředsedkyně Milada Tomková. Uvolní se místo ve druhém senátu ÚS, kde Šimáčková zasedala s Ludvíkem Davidem a Davidem Uhlířem. Nelze vyloučit, že post zůstane nějakou dobu neobsazený. Nového soudce jmenuje prezident, podmínkou je předchozí souhlas Senátu, který Miloš Zeman v minulosti nezískal u všech svých nominantů. Kdy přesně se Šimáčková přesune z Brna do Štrasburku, zatím není jasné, řekla dnes mluvčí soudu Miroslava Číhalíková Sedláčková.

Parlamentní shromáždění Rady Evropy zvolilo Šimáčkovou novou soudkyní Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) v úterý. Devítileté funkční období jí začne 1. listopadu.

„Kandidovat do ESLP jsem se rozhodla ve chvíli, kdy jsem dospěla k závěru, že mohu nabídnout delší než třicetiletou praxi, znalosti i zkušenosti z oblasti, jíž se soud zabývá, a to z české i evropské perspektivy,“ sdělila nedávno Šimáčková. ESLP je pro ni ztělesněním nejvyšší hodnoty, na níž je Evropa založena – ochrany práv jednotlivce, který se může obrátit na mezinárodní soud a stěžovat si na stát, který mu ublížil.

U ÚS působí Šimáčková od srpna 2013. Na svůj mandát, který by jinak skončil za dva roky, bude muset před nástupem do Štrasburku rezignovat, podobně jako když tehdejší ústavní soudce Jiří Malenovský v roce 2004 odcházel k Soudnímu dvoru EU. Před jmenováním ústavní soudkyní pracovala Šimáčková u Nejvyššího správního soudu, od roku 2013 je tam stále jen dočasně zproštěna výkonu funkce po dobu trvání mandátu u ÚS.

Šimáčková ze statistického hlediska patřila k nejaktivnějším a nejvstřícnějším členům ÚS. K dnešku má jako soudkyně zpravodajka v databázi 205 vyhovujících nálezů, tedy takových rozhodnutí, kdy soud zcela nebo částečně vyhověl stěžovatelům. Pro srovnání, soudci Vladimír Sládeček a Radovan Suchánek, kteří nastupovali také v roce 2013, jich mají oba kolem 70.

ESLP sídlí ve Štrasburku a zabývá se stížnostmi států, nevládních organizací či skupin jednotlivců na porušení Evropské úmluvy o lidských právech. Zasedá v něm 47 soudců, jeden za každý členský stát Rady Evropy. Soud není institucí Evropské unie.

Šimáčková nahradí Aleše Pejchala. Získala 204 z 222 odevzdaných platných hlasů, a členové parlamentního shromáždění tak dali na doporučení poradního orgánu, který její kandidaturu podpořil minulý týden. Kromě Šimáčkové se o post u ESLP ucházeli za Českou republiku také soudce Nejvyššího soudu Pavel Simon a člen Nejvyššího správního soudu Tomáš Langášek.

(čtk)