Podle Benešové podobné kauzy voliče jen otravují Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Benešová: Pandora má srazit preference ANO. Autoři mají podat trestní oznámení

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) dnes uvedla ke kauze Pandora Papers, že jde o snahu srazit předvolební preference hnutí ANO. Ten, kdo s věcí přišel, by měl podle ní podat řádné trestní oznámení. V rámci mezinárodního projektu poukázali novináři na to, že premiér a předseda hnutí Andrej Babiš si přes své offshorové firmy v daňových rájích poslal téměř 400 milionů korun, za které si pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře včetně zámečku Bigaud.

„Tady už je taková tradice pět, šest dní před volbami vypustit nějaký dělbuch typu Kubiceho zpráva. Preference ANO šly hodně nahoru, takže se musí srazit, takže přišla náhle tato kauza. Vůbec se tomu nedivím, lidi už to otravuje. Myslím si, že už tomu ani nevěří,“ prohlásila Benešová na novinářský dotaz.

Kubiceho zpráva unikla do médií v roce 2006 těsně před volbami a vyvolala na politické scéně značný rozruch. Tehdejší šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice v ní upozorňoval v utajeném dokumentu na sílící vliv organizovaného zločinu v Česku a na to, že někteří politici z ČSSD se snaží zmařit vyšetřování některých případů.

„My (ministerstvo spravedlnosti) rozhodně nejsme orgán, který to bude zkoumat. Nejsme přestupkovým orgánem. Měli by to zkoumat jiní. Ten, kdo to objevil, by měl podat řádné trestní oznámení a mělo by se to šetřit jako každá jiná věc,“ dodala ke kauze Pandora ministryně.

Národní centrála proti organizovanému zločinu již avizovala, že se bude informacemi ohledně Pandora Papers a Babiše zabývat. Konat bude také ohledně dalších Čechů, jejichž jména se v uniklých dokumentech podle novinářů objevila.

V mezinárodním novinářském projektu figuruje přes 300 Čechů a 178 offshorových firem s českým pozadím. Jsou mezi nimi bývalý ministr, zločinec, lokální politici, bankéř, zbrojaři, realitní i mediální magnáti i nejbohatší lidé Česka, uvedl web Investigace.cz. Konkrétní jména kromě Babiše zatím server nezveřejnil. Zároveň odmítl, že by cílem kauzy bylo ovlivnit české volby. Poukázal na to, že na termínu zveřejnění informací se muselo dohodnout přes 600 novinářů z celého světa.

Babiš odmítá, že by udělal něco nezákonného. Zveřejněné informace pokládá za pokus o očernění svojí osoby a o ovlivnění voleb. Podle většiny opozičních politiků by měl premiér doložit, že prostředky vynaložené na nákup nemovitostí na francouzské Riviéře v roce 2009 řádně zdanil a uvedl je ve svém daňovém přiznání.

(čtk)