Lukáš Nečesaný Foto: Spolek Šalamoun

Nečesaný vzkázal ministerstvu, že by přistoupil na odškodné pod deset milionů Kč

Právní zástupce Lukáše Nečesaného dnes řekl soudu, že jeho klient je ochotný jednat s ministerstvem spravedlnosti o mimosoudním vyrovnání pod deset milionů korun. Žalobou se Nečesaný, který nyní vystupuje pod příjmením Bartoš, domáhá 18,8 milionu korun. Takto vyčíslil nemajetkovou újmu, kterou mu podle něj stát způsobil trestním stíháním a uvězněním za pokus o vraždu kadeřnice z Hořic na Jičínsku.

Útok na kadeřnici se stal v únoru 2013. Pachatel udeřil ženu do hlavy polenem a vzal jí přes 10.000 korun. Obžaloba z činu vinila tehdejšího středoškolského studenta Nečesaného, který pak za pokus o vraždu strávil dva roky za mřížemi. Z vězení se dostal na základě zásahu Nejvyššího soudu. Justice ho nakonec definitivně zprostila viny kvůli nedostatku důkazů a případ zůstal neobjasněný.

Nečesaného nárok na odškodnění od státu dnes začal projednávat Obvodní soud pro Prahu 2. Žalobce nepřišel a jeho právník Michal Pokorný uvedl, že klienta postihla náhlá zdravotní indispozice v souvislosti s dnešním jednáním a jeho medializací. Soudkyně reagovala tak, že tuto indispozici bude chtít lékařsky doložit. Nečesaného totiž plánovala vyslechnout.

Nečesaný žádal po ministerstvu 20 milionů korun, úřad mu za způsobenou nemajetkovou újmu přiznal a vyplatil přes 1,2 milionu. Takové zadostiučinění pokládá ministerstvo za plně dostačující a usiluje o zamítnutí žaloby.

Pokorný zdůraznil výjimečnost Nečesaného případu, který podle něj v české justici nemá obdoby. Soudu předal čtyři tlusté šanony a řekl, že obsahují negativní zprávy, které o Nečesaném zveřejnila média. Klientovu ochotu jednat o mimosoudním vyrovnání označil za padesátiprocentní ústupek. Zástupkyně ministerstva však uvedla, že i deset milionů je naprosto nepřiměřenou částkou, kterou úřad nikdy v minulosti nepřiznal, a že na tento požadavek není možné přistoupit.

Právník také poukazoval na to, že medializace případu měla negativní dopad na Nečesaného život a soukromí. Zástupkyně ministerstva ale reagovala tak, že Nečesaný se publicitě nebránil. Připomněla, že jeho rodiče založili internetové stránky s jeho veškerými osobními údaji a snímky z dětství, kde zveřejňovali informace z trestního spisu. „O svém případu vydal knihu, kterou prodával. Na svém facebooku poskytuje aktuální informace k žádosti o odškodnění,“ podotkla.

Zpozice svědka dnes u soudu vypovídal Nečesaného otec Luděk, bývalý ředitel liberecké krajské nemocnice. „Případ není justičním omylem, ale justičním zločinem,“ prohlásil. Policie podle něj účelově obcházela metodické postupy i zákony.

Ministerstvo jeho synovi vyplatilo za každý den ve vazbě tisícikorunu, za den ve vězení pak 1500 Kč, respektive 2000 Kč za období, kdy už byl ženatý. Za nezákonné stíhání mu úřad přiznal 1500 Kč měsíčně, tedy celkem 108.000 korun. Posttraumatickou stresovou poruchu Nečesaný podle ministerstva neprokázal, nárok na odškodnění za nepřiměřenou délku řízení podal podle úřadu pozdě.

Nečesaného rodiče, manželka, bratr a prarodiče rovněž žádali ministerstvo o odškodné, nároky vyčíslili na celkem 25 milionů. Poté, co jim úřad nevyhověl, podali žaloby, které ale později stáhli. Luděk Nečesaný se s manželkou domáhá dalších zhruba 1,5 milionu korun za jejich vlastní stíhání v korupční kauze. Soudy je osvobodily, Luděk Nečesaný obvinění dával do souvislosti se svým bojem za očištění syna.

Napadená kadeřnice Nečesaného nejprve jako agresora nepoznala, později jej označila za útočníka. Podle soudních znalců trpěla po napadení výpadky paměti. Královéhradecký krajský soud mladíka nejprve opakovaně poslal za mříže, po zásahu Nejvyššího soudu a změně trestního senátu jej dvakrát zprostil viny. Pražský vrchní soud osvobozující rozhodnutí vždy zrušil a žádal nové projednání a loni i druhou změnu soudního senátu, což po Nečesaného stížnosti odmítl Ústavní soud.

Poté už vrchní soud v březnu 2019 zprošťující rozsudek potvrdil. Předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička k tomu tehdy uvedl, že rozhodnutí je z jeho pohledu špatné, ale že vzhledem k procesní situaci neměl jinou možnost. Za tato slova pak dostal výtku od předsedy Nejvyššího soudu. Luděk Nečesaný i advokát jeho syna dnes u soudu oba tvrdili, že Lněnička výrok pronesl před novináři na tiskové konferenci, kterou si svolal. Ve skutečnosti ale Lněničkovo vyjádření zaznělo v jednací síni při odůvodňování verdiktu.

(čtk)