Nejvyšší soud se otázkami aplikace právní úpravy omylu aktuálně zabýval ve dvou sporech Foto: PxHere

Soudkyně nestíhala sepisovat rozsudky, hrozí jí odvolání z funkce

Soudkyně správního úseku Městského soudu v Praze (MS) Darina Michorová čelí návrhu na odvolání z funkce soudkyně. Kárnou žalobu na ní podala předsedkyně MS Jaroslava Pokorná. Soudkyni Michorové je v kárné žalobě kladeno za vinu, že nestíhala včas vyhotovovat rozhodnutí, přičemž činila kroky, které to měly zakrýt.

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) bude na konci října projednávat kárnou žalobu předsedkyně MS v Praze Jaroslavy Pokorné na soudkyni tohoto soudu Darinu Michorovou.

Soudkyni Michorové je podle zjištění České justice kladeno za vinu, že v několika případech měla překročit lhůtu pro vyhotovení rozsudku, aniž by o tom informovala vedení soudu a požádala o prodloužení termínu. A také, že v několika případech měla dát kanceláři pokyn, aby vyznačila vypravení rozhodnutí, aniž by ovšem bylo ještě sepsáno.

Že soudce nestíhá zpracovat rozsudek se stává. Obvykle se to řeší ústním projednáním či maximálně uložením výtky, není-li to setrvalý styl práce. Navíc Michorová je začínající soudkyní, ve funkci je teprve rok. Podle zkušených soudců trvá právě rok až dva, než se soudce zapracuje a získá „rutinu“.

Než se stala soudkyní, působila Michorová tři roky jako asistentka soudce na MS v Praze. Tam přešla z NSS, kde byla asistentkou dvou soudců, mj. Zdeňka Kühna. Na NSS přitom oceňovali její hluboké znalosti veřejného práva, její samostatnost a schopnost „kreativní rozhodovací a analytické činnosti, organizační schopnosti a praktické zkušenosti s aplikací správního práva“. S tímto hodnocením ji zdejší soudci měli doporučit ke jmenování soudkyní.

K návrhu na nejpřísnější postih, tedy odvolání z funkce soudce, vedlo předsedkyni Pokornou tedy pravděpodobně to, že začínající soudkyně své průtahy „kamuflovala“. Nadřízené nežádala o prodloužení lhůty a kanceláři měla dávat pokyny o tom, že rozhodnutí je již vypravené, ačkoliv tomu tak ještě nebylo.

Petr Dimun