Prezident Miloš Zeman vyhlásil letošní volby už loni. V současné době je prezident v nemocnici. Archivní foto: Pražský hrad

Vláda dva roky neprojednala podnět k zastavení nebo rozpuštění politických stran i kvůli kroku prezidenta Zemana

Vláda dva roky neprojednala podněty Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran k pozastavení činnosti nebo k rozpuštění politických stran, které nepředložily zprávy o hospodaření. Důvodem je mimo jiné fakt, že prezident Miloš Zeman vyhlásil letošní parlamentní volby už loni 28. 12. 2020 a tím oficiálně zahájil kampaň.

Tímto loňským datem začala kampaň v letošních volbách do poslanecké sněmovny, které se konaly 8. a 9. října 2021. V kampaně nemůže ovšem vláda dát návrh Nejvyššímu správnímu soudu k pozastavení činnosti nebo k rozpuštění politických stran. Podněty Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran z roku 2019 a z roku 2020 tak zůstaly neprojednány.

Dnes na to upozornil Úřad. „Úřad dále považuje za žádoucí informovat, že podnět k pozastavení činnosti a rozpuštění politických stran a hnutí z důvodu opakovaného nepředložení výročních finančních zpráv podal vládě již v listopadu 2019; tento podnět nicméně vláda dosud neprojednala. Tento materiál byl sice zařazen na program jednání vlády dne 4.1.2021, avšak byl stažen ministrem vnitra z důvodu vyhlášení voleb do Poslanecké sněmovny prezidentem republiky dne 28.12.2020, čímž oficiálně začala volební kampaň,“ uvedl dnes Úřad.

Slušní lidé i Romská demokratická strana

„V době volební kampaně totiž vláda nemůže podat návrh Nejvyššímu správnímu soudu na pozastavení činnosti či rozpuštění politických stran a hnutí a Nejvyšší správní soud nemůže v této době o podaném návrhu rozhodnout. V rámci aktuálního podnětu úřad doplnil podklady vztahující se k podnětu podanému v roce 2019, a to o rozhodnutí o správních trestech uložených patnácti politickým stranám a hnutím zahrnutým v podnětu z roku 2019 pro pozastavení činnosti. Podnět z roku 2019 se týkal rovněž rozpuštění čtyř politických stran a hnutí,“ vysvětlil dnes Úřad pro dohled nad politickými stranami.

Podnět k pozastavení činnosti z roku 2019 se týká mimo jiné politických stran Slušní lidé, Alternativa pro Česko, Romská demokratická strana, Občanská konzervativní strana nebo Strany svobodných demokratů, Národně demokratické strany a dalších stran.

Radostné Česko, Blok proti islamizaci i Jihočeští hasiči

Úřad dnes podal vládě podnět k pozastavení činnosti celkem 26 politických stran a hnutí. Podle Úřadu ze strany těchto uskupení došlo k opakovanému porušení jejich povinností spojených s transparentním hospodařením. „Navržené strany a hnutí opakovaně neodevzdaly výroční finanční zprávu, případně nereagovaly na výzvu Úřadu k odstranění nedostatků nebo doplnění výročních finančních zpráv,“ uvedl vedoucí kontroly a správního řízení Ivo Kousal.  „Vzhledem k tomu, že strany a hnutí byly za porušení těchto povinností sankcionovány nejméně dvakrát, a ani poté nedošlo z jejich strany k nápravě, musely s tímto postupem počítat,“ dodal Kousal.

Na tomto seznamu se nacházejí mimo jiné Alternativo pro Českou republiku 2017, Blok proti islamizaci – Obrana domova, Moravská a Slezská pirátská strana, Pro Prahu, Česká pravice, Radostné Česko či Jihočeští hasiči nebo ANO, vytrollíme europarlament.

Úřad podněty předává vládě. Ta následně může po projednání podat Nejvyššímu správnímu soudu návrh na pozastavení činnosti zmíněných stran a hnutí.

Podnět k rozpuštění podal Úřad dnešním dopisem vládě u tří stran. Jde o strany Náš Hlučín, Ostravské fórum a Demokratická strana Československa. „V případě těchto stran se jedná o krajní možnost, ke které jsme nuceni přistoupit vzhledem k dlouhodobému nerespektování a porušování klíčových ustanovení zákona o sdružování v politických stranách ze strany zmíněných subjektů,“ uzavřel ředitel Úřadu Vojtěch Weis.

Irena Válová