Jedna část kauzy se týká úložiště zeminy v Peci pod Sněžkou Foto: Petr Vilgus

Hradecký soud zprostil obžaloby všech devět obžalovaných v tzv. krkonošské kauze

Hradecký krajský soud zprostil obžaloby všech devět obžalovaných v kauze dotačního podvodu a poškození přírody v Krkonoších, tzv. krkonošské kauze. Verdikt je nepravomocný. Podle předsedy senátu Petra Mráky nebyl spáchán trestný čin a obžalovaní postupovali v souladu se zákonem. Kauza má vztah k městu Pec pod Sněžkou a území v péči Správy KRNAP, mezi obžalovanými je třeba starosta Pece Alan Tomášek nebo bývalý ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka.

„Soud dospěl k názoru, že v jednání obžalovaných nelze spatřovat trestné činy. Proto soud obžalované obžaloby zprostil,“ řekl Mráka.

Státní zástupce Jiří Viesner si ponechal lhůtu na odvolání. „Odvolání zvážím až v okamžiku, kdy obdržím písemné vyhotovení rozsudku a seznámím se s ním. V rámci řízení před soudem došlo k určité změně důkazní situace, to je pravda, na druhou stranu nejsem plně přesvědčen o tom, že by v tomto případě nedošlo ke spáchání žádné trestné činnosti,“ řekl novinářům Viesner.

Obhájkyně starosty Pece Lucie Hořeňovská rozsudek soudu přivítala. „Rozhodnutí si velice vážíme, jak právně, tak lidsky. Od počátku máme za to, že právní základy obžaloby nebyly. Dnes také zaznělo, co tvrdíme po celou dobu řízení, že se jednalo o naprosto lidské jednání, přirozené všem účastníkům nejen správních řízení,“ řekla Hořeňovská.

Obžalovaní podle ní chtěli vybudovat Herní krajinu Pecka, která ve finále stojí za prostředky obce a je přínosem pro celou oblast. Zásah do osobních práv všech obžalovaných označila za značný. „Byli dehonestováni jako osoby. Druhá věc je, že v podstatě jenom díky tomu, že bylo zahájeno toto řízení, bylo rozhodnuto o tom, že projekt (Herní krajiny Pecka) byl vyřazen z rozhodnutí o dotace. Relevantní důvod pro to nebyl,“ dodala.

Obžaloba byla podána pro trestné činy pokusu dotačního podvodu, pokusu poškození finančních zájmů EU a poškození a ohrožení životního prostředí a zneužití pravomoci úřední osoby. Některým obžalovaným hrozilo podle původně podané obžaloby až 12 let vězení.

Jedna část kauzy se týká úložiště zeminy v Peci pod Sněžkou, druhá souvisí s údajným pokusem o dotační podvod v projektu Herní krajiny Pecka na Portáškách nad městskou částí Velká Úpa. V případě dokonání podvodu mohla podle původně podané obžaloby vzniknout škoda přes 30 milionů korun. Herní krajina Pecka vznikla za 45 milionů korun, pro lidi byla otevřena v létě 2018 a vstup je tam zdarma. Podle spisu nebyly splněny podmínky pro čerpání dotace z přeshraničního programu Interreg V-A CZ-PL.

V první části kauzy se čtyři obžalovaní včetně firmy SIVIA CZ, která měla v nájmu pozemky, kam se podle spisu navážela zemina se zbytky stavebního materiálu ze staveniště v centru města, zodpovídali z poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Firma SIVIA CZ z poškození a ohrožení životního prostředí. Pozemky firmě pronajala Správa KRNAP.

Podle soudu nešlo o stavební suť, jak stálo v trestním oznámení, a pozemek, kde byla zemina deponována, byl dlouhodobě deponií různého materiálu, proto nedošlo k ohrožení životního prostředí.

Ve druhé části kauzy, která se týká Herní krajiny Pecka, se osm obžalovaných lidí zodpovídalo ze zneužití pravomoci úřední osoby a sedm z nich navíc z pokusu o dotační podvod v souběhu s pokusem o poškození finančních zájmů EU.

„Celou obžalobou se nese, že vše bylo děláno ve prospěch společnosti Mega Plus. Podle názoru soudu kdekoli v Krkonoších, které jsou kapesními horami, postavíte lanovku, tak vždy z toho bude mít někdo prospěch,“ řekl Mráka.

Krajský soud případ s přestávkami projednává od 7. září 2020.

(čtk)