Místopředsedkyně NSS Barbara Pořízková Foto: NSS

Místopředsedkyně NSS Pořízková získala prestižní funkci. Bude hodnotit kandidáty do Soudního dvora EU

Poprvé v historii má Česká republika svého zástupce v mezinárodním panelu expertů, který posuzuje vhodnost kandidátů na funkce soudce a generálního advokáta Soudního dvora Evropské Unie.

V Bruselu na zasedání Rady EU dne 14. prosince 2021 byla členkou výboru jmenována místopředsedkyně Nejvyššího správního soudu Barbara Pořízková. Funkce se ujme 1. března 2022.

Barbaru Pořízkovou do funkce navrhl předseda Soudního dvora EU Koen Lenaerts. Ocenil ji jako vynikající právničku. Důvěru si získala též pro schopnost pracovat v mezinárodním prostředí, bezvadnou znalost francouzského i anglického jazyka a otevřenost, s níž se věnuje zahraniční spolupráci.

Výbor podle čl. 255 Smlouvy o fungování EU je nezávislým odborným orgánem, jehož úkolem je před jmenováním vládami členských států vydat stanovisko k vhodnosti navržených kandidátů na funkce soudce a generálního advokáta Soudního dvora a Tribunálu. Má sedm členů vybraných mezi bývalými členy Soudního dvora EU, členy nejvyšších vnitrostátních soudů a obecně uznávanými právníky. Jejich funkční období je čtyřleté a mandát lze jednou opakovat. Bližší informace o činnosti výboru naleznete zde.

Barbara Pořízková je soudkyní Nejvyššího správního soudu od roku 2006, od roku 2018 jeho místopředsedkyní. Předtím pracovala jako právnička nejprve na oddělení nepřímých daní Finančního ředitelství v Brně, posléze v mezinárodní poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers.

(red)