Zouvání bot či sundavání opasku. Advokáti kritizovali ponižující jednání justiční stráže Ilustrační foto: Pixabay

Plošné prohlídky insolvenčních správců u soudu neskončí

Nejen advokáti, ale i další zástupci právnických profesí by od ledna měli chodit na soud bez procházením bezpečnostním rámem. Výjimka se však nevztahuje na insolvenční správce. „Je to škoda. Pro insolvenční správce je nedůstojné, když jdou na jednání k soudu a musí si v rámci kontroly například sundávat pásek u kalhot,“ říká ředitel společnosti Insolvence 2008 Tomáš Valášek.

Valášek dodává, že vždy záleží na nastavení jednotlivých soudů. „U některých k prohlídkám přistupují rozumně,“ říká. Pro insolvenční správce bude platit stejný režim, jako dosud platil pro advokáty, notáře či exekutory. Tedy že při vstupu do budovy soudu budou muset projít bezpečnostním rámem a absolvovat prohlídku, pokud pro konkrétní soud neplatí jiná úprava. „Měli by tedy být nadále kontrolováni plošně. I nadále může předseda soudu stanovit v jednotlivých případech výjimku,“ dodává Markéta Poslušná z tiskového oddělení Ministerstva spravedlnosti.

Insolvenční správce je přitom jeden z procesních subjektů insolvenčního řízení. Hlavními činnostmi insolvenčního správce je nakládání s majetkovou podstatou dlužníka a v případě konkursu odpovědnost za zpeněžení majetku, řešení insolvenčních a dalších sporů, ve kterých se jedná ze strany dlužníka.

Naproti tomu advokáti a další právnické profese už plošně prohlídky od ledna díky změně v zákonu o soudech a soudcích nebudou muset absolvovat. „Novelizací (pozměňovací návrh pánů poslanců Bendy a Feriho) došlo ke zúžení situací, ve kterých předseda soudu upraví režim osobních prohlídek u vyjmenovaných profesí, přičemž takto nově učiní v jednotlivých odůvodněných případech,“ vysvětluje mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Stávající znění: „Každý je povinen podrobit se osobní prohlídce a prohlídce všech věcí, které má u sebe, za účelem zjištění, zda neporušuje zákaz podle odstavce 1. Tato povinnost se nevztahuje na státní zástupce, advokáty, notáře a soudní exekutory, nestanoví-li předseda příslušného soudu jinak“ bude nově doplněno o text „v jednotlivých odůvodněných případech“ umístěný za slova „nestanoví-li předseda příslušného soudu“. Nedochází tedy ke změně výčtu právnických profesí, jen k omezení předsedy soudu plošně upravovat povinnost podrobit se prohlídce u profesí vyjmenovaných v § 7 odst. 2 zákona o soudech a soudcích. Tento pozměňovací návrh nezapovídá předsedovi soudu upravit režim osobních prohlídek u vyjmenovaných subjektů, avšak limituje takové omezení na důvodné situace.

Nové znění § 7 odst. 2 zákona č. 6/2002 Sb., o soudech a soudcích, tedy bude znít takto:

„Každý je povinen podrobit se osobní prohlídce a prohlídce všech věcí, které má u sebe, za účelem zjištění, zda neporušuje zákaz podle odstavce 1. Tato povinnost se nevztahuje na státní zástupce, advokáty, notáře a soudní exekutory, nestanoví-li předseda příslušného soudu v jednotlivých odůvodněných případech jinak.“

Česká advokátní komora v minulosti opakovaně upozorňovala, že advokáti vystupují v soudních procesech jako nedílná součást justičního systému a tím napomáhají realizovat právo účastníka soudního řízení, jímž je právo na spravedlivý proces. „Toto nové, a z pohledu advokacie významné ustanovení by po letech méně či více úspěšných intervencí konečně mělo v rámci České republiky odstranit nedůstojné prohlídky advokátů při vstupech do soudních budov a odstranění nerovností justice v přístupu ke státním zástupcům na straně jedné a advokátům na straně druhé,“ upozornil Advokátní deník.

Eva Paseková