Soudkyně Kateřina Šimáčková Foto: Evropský soud pro lidská práva

Soudkyně Šimáčková složila přísahu v jednacím sále Evropského soudu pro lidská práva

Zvolená soudkyně Evropského soudu pro lidská práva za ČR Kateřina Šimáčková složila v pondělí 13. prosince 2021 přísahu. Informuje o tom Evropský soud pro lidská práva na svém webu. Aby mohla převzít nový úřad, vzdala se v pátek 10. prosince funkce soudkyně Ústavního soudu ČR. Nezůstal po ní jediný nedokončený spis, uvedl Ústavní soud.

Soudkyně Kateřina Šimáčková složila přísahu v pondělí 13. prosince 2021 v jednacím sále Evropského soudu pro lidská práva, informuje Soud spolu s malou fotografií. Kateřina Šimáčková byla soudkyní ESLP zvolena drtivou většinou volitelů – členů Parlamentního shromáždění Rady Evropy 28. září 2021. Česká justice o průběhu volby i o životopisu soudkyně informovala.

O skutečnosti, že se Kateřina Šimáčková v pátek 10. prosince 2021 oficiálně vzdala funkce soudkyně Ústavního soudu ČR, aby mohla zasednout mezi 47 zvolených soudců ESLP a převzít svůj úřad soudkyně za Českou republiku, informoval Ústavní soud.

„Na Ústavním soudě působila od roku 2013 a jako zpravodajka připravila návrh rozhodnutí ve 2586 řízeních, z nichž 222 skončilo vydáním nálezu. Odchází s čistým stolem, nezůstal po ní jediný nedokončený spis,“ uvedl mimo jiné v oznámení generální sekretář Ústavního soudu Vlastimil Göttinger.

K tomu generální sekretář přidal úvahu, ve které lituje jejího odchodu z České republiky.

„Ti, kdo doktorku Šimáčkovou znají osobně, vědí dobře o její pracovitosti a nasazení, ale také o tom, že ji významné justiční funkce neoslnily.  Naopak, nikdy se nad nikoho nepovyšovala, slovo „prosím“ vždy doprovázela úsměvem a neváhala podat pomocnou ruku všem, kteří to potřebovali. Lidská práva a jejich ochrana pro ni zkrátka nejsou abstraktní pojmy, ale úkoly běžného dne. Jistě i proto jí Parlamentní shromáždění dalo důvěru; asi věděli, že bude lidská práva ve Štrasburku chránit stejně odhodlaně, jako to dělala v Brně. Jen její okno, které do noci svítívalo na Joštově ulici, zůstane tmavé. Škoda pro nás, dobře pro Evropu,“ napsal Vlastimil Göttinger.

Úvahu zakončil vřelými slovy a přáním šťastné cesty ve francouzštině: „Tak bon voyage, paní doktorko. A děkujeme!“

Irena Válová