Jedno z minulých jednání kárného senátu Foto: Ivan Holas

Třebíčskému soudci hrozí odvolání z funkce, pro kárný senát je ale nedostupný

Trestnímu soudci Okresního soudu v Třebíči (OS) Jaroslavu Krátkému hrozí odvolání z funkce soudce. Kárnou žalobu s tímto návrhem opatření na něj podala předsedkyně třebíčského soudu. Jednání kárného senátu se však dosud nekonalo, soudci Krátkému totiž není možné doručit vyrozumění o jednání. A jak zjistila Česká justice, soudce má nově čelit také trestnímu stíhání.

Kárné řízení se soudci a státními zástupci je většinou usnadněno tím, že všichni zúčastnění jsou právními profesionály, a tudíž až na výjimky se orientují v právu. Pak jsou ovšem případy, kdy kárně žalovaný dokáže své znalosti procesních předpisů a některé obstrukční praktiky obžalovaných účinně využívat a řízení naopak notně zkomplikovat.

Pravděpodobně to je i případ soudce OS v Třebíči Jaroslava Krátkého.

Ten již delší dobu čelí kárné žalobě, kterou na něho podala předsedkyně třebíčského soudu Ludmila Novotná. Ta mu v kárné žalobě vytýká nečinnost, která v posledních letech způsobila průtahy ve více než stovce trestních věcí, které měl Krátký na starost. A navrhuje, aby kárný senát zbavil Krátkého funkce soudce.

Problém je, že kárné řízení trvá již rok a všechna dosavadní nařízená jednání kárného senátu musela být odvolána. Z prvního jednání se Krátký omluvil pro nemoc, od té doby se mu již nedaří doručovat vyrozumění o těch dalších, zásilky se vrací nevyzvednuté.

Nevyzvedává zásilky

„V této kárné věci, která byla zahájena v lednu tohoto roku, jsem opakovaně musel rušit nařízené jednání, poprvé pro omluvu kárně obviněného ze zdravotních důvodů, dále z důvodu, že kárně obviněný si nevyzvedává zásilky s vyrozuměním, které je nutno doručit do vlastních rukou s vyloučením náhradního doručení,“ odpověděl na dotaz České justice předseda kárného senátu, soudce Nejvyššího správního soudu Tomáš Langášek.

„V návaznosti na váš dotaz sděluji, že Mgr. Jaroslav Krátký je od 22.6. 2021 v pracovní neschopnosti a od té doby o něm nemám žádné informace,“ odpověděla České justici na dotaz, jak je to s dostupností soudce Krátkého, předsedkyně třebíčského soudu Novotná.

Další jednání nařídil soudce Langášek na leden příštího roku. „Vzhledem k tomu, že kárné řízení trvá už téměř rok, nemohu na další procesní postup směřující ke skončení věci rezignovat. Ve věci padl též návrh na přerušení řízení, avšak tomu nebylo možno vyhovět, neboť nebyly splněny podmínky § 15 kárného zákona části věty za středníkem, protože trestní stíhání, jemuž kárně obviněný údajně čelí, není vedeno pro skutek, v němž je spatřováno kárné provinění,“ doplnil Langášek.

Že je vedle kárného se soudcem Krátkým vedeno i trestní řízení potvrdilo České justici Ministerstvo spravedlnosti. „Zatím není zproštěn výkonu funkce soudce, ministerstvo si vyžaduje podrobnosti k jeho případu,“ uvedl pro Českou justici mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Petr Dimun