Blažek jednal také s místopředsedkyní NSS Barbarou Pořízkovou Foto: Nejvyšší správní soud

Blažek navštívil oba nejvyšší soudy, jednal s kandidátem na předsedu NSS

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) dnes poprvé jako člen nové vlády navštívil oba nejvyšší soudy v Brně i Nejvyšší státní zastupitelství. U Nejvyššího správního soudu (NSS) kromě vedení jednal také se soudcem Filipem Dienstbierem, podle dostupných informací jedním z adeptů na nového předsedu NSS. Jednání na Nejvyšším soudu (NS) mělo podle předsedy Petra Angyalossyho spíše seznamovací charakter, dohodli se ale na častějších setkáních a konzultacích.

„Shodneme se v řadě věcí, například ve snaze zvyšovat důvěryhodnost justice v očích veřejnosti, urychlit její digitalizaci, uzpůsobit soudní mapu potřebám jednotlivých regionů, co nejrychleji dokončit přípravu nových procesních norem civilního i trestního soudnictví. Společně také cítíme, že soudy potřebují lépe ohodnotit své řadové zaměstnance, aby neodcházeli kvalitní lidé například do soukromé sféry,“ uvedl Angyalossy.

Jednání na Nejvyšším soudu (NS) mělo podle předsedy Petra Angyalossyho spíše seznamovací charakter Foto: Nejvyšší soud

U NSS jednal Blažek s místopředsedkyní NSS Barbarou Pořízkovou, která aktuálně soud vede. Dosavadní předseda Michal Mazanec loni oslavil 70. narozeniny, na konci roku proto musel funkci opustit. Kvůli věku skončil i jako soudce.

Blažek s odcházejícím předsedou Michalem Mazancem Foto: Nejvyšší správní soud

Podle tiskové zprávy NSS mluvili Blažek a Pořízková o aktuálních justičních otázkách, především se věnovali novele pandemického zákona. Ministr také osobně poděkoval bývalému předsedovi Mazancovi za celoživotní práci pro správní justici. Na závěr návštěvy se setkal s Dienstbierem.

Blažek už dříve uvedl, že na pozici předsedy NSS jsou tři kandidáti, kromě Dienstbiera také Pořízková a Karel Šimka. Kompetenci jmenovat předsedu má prezident Miloš Zeman, musí vybírat z řad současných členů NSS. Pokud by volba padla na Pořízkovou, bylo by nutné vybrat zároveň nového místopředsedu či místopředsedkyni. „Momentálně jsou ve hře tři jména. Stávající místopředsedkyně Barbara Pořízková, Filip Dienstbier a Karel Šimka. K tomuto tématu se musí sejít premiér Petr Fiala s prezidentem Milošem Zemanem. Tudíž lze očekávat, že jmenování nebude do konce prosince, kdy stávajícímu předsedovi Michalu Mazancovi vyprší mandát. Nicméně škody nehrozí. Pokud bude nový předseda jmenován třeba v únoru, není potřeba nikoho pověřovat výkonem funkce. Soud bude fungovat normálně dál,“ řekl Blažek v prosinci České justici.

Závěr dnešního pracovního dne patřil návštěvě Nejvyššího státního zastupitelství, kde se Pavel Blažek setkal s nejvyšším státním zástupcem Igorem Střížem. Schůzky se účastnili také náměstci NSZ Jiří Pavlík a Přemysl Polák a prezident Unie státních zástupců Jan Lata.

(čtk, epa)