Exministryně spravedlnosti Marie Benešová s náměstky Jeronýmem Tejcem a Michalem Fraňkem Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Odbornými náměstky na spravedlnosti se stali Dohnal, Franěk a Daňhel. Zůstane zřejmě i Tejc

Vězeňskou sekci ministerstva spravedlnosti bude z pozice náměstka řídit bývalý generální ředitel Vězeňské služby (VS) Petr Dohnal. Legislativní sekci i nadále jako náměstek povede Michal Franěk a řízení ekonomické a správní sekce se ujme Radomír Daňhel, jenž původně nastoupil jako jeden z politických náměstků. ČTK to dnes sdělil mluvčí úřadu Vladimír Řepka. Post civilního náměstka VS, který se uvolní po Dohnalovi, má podle informací ČTK obsadit Jeroným Tejc, dosavadní protikorupční náměstek ministerstva.

Výběrová řízení na ministerské náměstky se uskutečnila v minulém týdnu, jejich výsledky úřad oficiálně zveřejnil dnes. Vítězné kandidáty vybírala čtyřčlenná komise. Franěk ani Daňhel neměli protikandidáta, na post šéfa sekce vězeňství a resortní kontroly se hlásili tři zájemci, uvedl Řepka na dotaz ČTK.

Generálporučík Dohnal, který vystudoval psychologii a u VS pracoval od počátku 90. let, se stal nejdéle sloužícím šéfem sboru od doby jeho vzniku. Vedl jej od prosince 2012 a mandát by mu vypršel na sklonku letošního roku. Po svém dobrovolném odchodu z čela VS krátce od loňského října působil jako její civilní náměstek pro zdravotnictví a správní činnosti. V této pozici by jej měl podle dvou zdrojů ČTK nahradit právě Tejc. Ještě před pár dny to přitom podle informací České justice vypadalo, že Tejc úřad opustí.

„Oficiálně o jméně budoucího civilního náměstka jasno není. Jedná se o jmenovanou pozici, na kterou v souladu s platnou legislativou není vyhlášeno výběrové řízení,“ sdělila dnes mluvčí VS Markéta Prunerová. Právník Tejc, který v minulosti vedl poslanecký klub ČSSD, ČTK napsal, že dotaz na jeho další profesní dráhu je předčasný.

„V tuto chvíli zvažuji oblast svého dalšího působení, přičemž jednou z možností je návrat k advokacii, kterou jsem vykonával. Rozhodnutí o svém dalším směřování budu činit až počátkem února,“ uvedl.

O funkci ministerského náměstka pro vězeňství usilovali podle dřívějších informací médií vedle Dohnala také další bývalý šéf Vězeňské služby Pavel Ondrášek a někdejší náměstek pro trestní politiku – tedy i pro vězeňství – Vladimír Zimmel. Ten nedávno u soudu pravomocně uspěl se správní žalobou na ministerstvo, kterou napadl své převedení na místo řadového referenta. Podle soudců nové zařazení hrubě neodpovídalo Zimmelovým schopnostem a zkušenostem.

Nová systemizace

Právník Franěk je legislativním náměstkem ministerstva od března 2015. V minulosti působil na ministerstvu financí jako ředitel odboru finančních trhů.

Daňhel, který po studiu na vyškovské vojenské vysoké škole získal bakalářský titul na podnikatelské fakultě Vysokého učení technického v Brně, se dříve živil jako insolvenční správce či daňový poradce. Na ministerstvu už náměstkem sekce ekonomické a investiční byl, a to od září 2012 do července 2013, tedy v době prvního působení současného ministra Pavla Blažka (ODS) v čele resortu.

Změny ve vedení úřadu souvisejí s novou systemizací, která po schválení vládou platí od 1. ledna a která přinesla reorganizaci dosavadních ministerských sekcí. Stávající sekce – kromě sekce dohledu a justice, kterou dlouhodobě vede Klára Cetlová – reorganizace zrušila včetně Tejcovy sekce a s nimi i místa dosavadních náměstků. Franěk se přihlásil do nového výběrového řízení a povede nyní část úřadu nazvanou „sekce koordinace tvorby právních předpisů a prevence korupce“.

Ministerstvu zbývá vybrat ještě posledního odborného náměstka – mezinárodní a evropské spolupráce. Řepka ČTK sdělil, že lhůta pro podání přihlášek skončí 30. ledna.

Kdo obsadí vedle Antonína Stanislava místo politického náměstka uvolněné po Daňhelovi, zatím ministerstvo nekomentovalo. Podle dřívějších informací Deníku N míří na úřad nominant Starostů a nezávislých, advokát Karel Dvořák.

(čtk, epa)