Prezident Soudcovské unie Libor Vávra Foto: Tiskový odbor Pražského právnického podzimu

Šéf Soudcovské unie Vávra chce s Blažkem řešit zejména platy justičního aparátu

Prezident Soudcovské unie Libor Vávra pokládá za zásadní téma před čtvrteční schůzkou s novým ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) otázku platu odborného justičního aparátu, nikoliv aktuálně diskutované zmrazení platů soudců. Dnes uvedl, že jednou z priorit by měl být audit, který by otevřel cestu k reformě justice.

Záměr ministerstva práce zmrazit soudcům platy nechce Vávra před schůzkou s Blažkem komentovat. „Nejdřív se má jednat,“ podotkl.

Soudci se už v minulosti kvůli zmrazení svých platů obraceli na soudy, které jim vyhověly. Zveřejněné zdůvodnění ministerského návrhu se o soudních sporech a jejich výsledcích nezmiňuje.

Vedle platů odborného aparátu by Vávra s Blažkem rád probral podmínky pro elektronizaci justice a také pro její budoucí reformu. V této souvislosti zmínil audit, o němž podle něj začala hovořit už Blažkova předchůdkyně Marie Benešová (za ANO). Audit provedený zvnějšku justice, tedy nezávislou auditorskou firmou, by měl odhalit, jak se proměnila soudní agenda a zda část z ní například nedokážou zvládnout asistenti, kteří jsou pro stát levnější než soudci.

„Obdobný audit si nechalo zpracovat Německo. Bylo to drahé, ale ve výsledku ušetřili spoustu peněz,“ upozornil Vávra. „Chápu, že v současné rozpočtové mizérii je to problém. Významně by ale mohla pomoct Evropská unie,“ míní.

Návrh na zmrazení platů politiků, soudců a státních zástupců zdůvodnilo ministerstvo práce nezbytností snížit rostoucí zadlužení Česka z posledních let. Výše platů těchto profesí se stanoví z platové základny, která vychází z předloňské průměrné mzdy. Ministerstvo chce, aby základna zůstala stejná jako loni a předloni. U soudců by to místo 106.986 korun mělo být 100.872 korun.

(čtk)