Koudelkovi skončilo pětileté funkční období loni v polovině srpna Foto: BIS

Výbor pro bezpečnost navštívil sídlo BIS, Koudelka opět varoval před činností ruských a čínských špionů

Výbor pro bezpečnost poslanecké sněmovny navštívil během svého jednání sídlo Bezpečnostní informační služby (BIS). Poté, co vyslechl informaci Michala Koudelky pověřeného řízením BIS, navrhl vládě jmenovat ho ředitelem na dalších pět let. Jeden poslanec se zdržel, informuje o hlasování Bezpečností informační služba. V kauze Vrbětice je jen jedna verze, zdůraznil poslancům Michal Koudelka.

Informace Michala Koudelky pověřeného řízením BIS byl poslední bod letošního prvního jednání výboru pro bezpečnost ve čtvrtek 20. ledna 2022. Jak vyplývá z programu jednání výboru, poslanci na tento bod odjeli společně ve 12,30 hodin do sídla Bezpečnostní informační služby v pražských Stodůlkách.

„Ředitel Koudelka mimo jiné poslance výboru informoval o některých případech, které služba v minulosti řešila. Připomněl, že v případu Vrbětice existoval od počátku jen jeden společný tým BIS a NCOZ a také zdůraznil existenci pouze jedné vyšetřovací verze,“ stojí ve zprávě, kterou Bezpečnostní informační služba o návštěvě poslanců v jejím sídle publikovala v pátek 21. ledna 2022.

Jak vyplývá z informace BIS, nově zvolené poslance z výboru pro bezpečnost přijal Michal Koudelka za účastni nejužšího vedení služby. „Nově zvolení poslanci Výboru pro bezpečnost v rámci svého jednání poprvé navštívili sídlo Bezpečnostní informační služby v pražských Stodůlkách. Za účasti nejužšího vedení služby jim Michal Koudelka, pověřený řízením BIS, prezentoval informace o činnosti a úkolech služby a seznámil je s aktuálními hrozbami, kterým Česká republika čelí,“ uvádí BIS o jednání.

Jeden poslanec se hlasování o Koudelkovi zdržel

Co se týče „aktuálních hrozeb“, označil Koudelka za největší hrozbu pro Českou republiku služby Ruska a Číny. Podle jeho slov BIS věnuje pozornost všem službám působícím proti zájmům ČR: „I proto mohu jednoznačně konstatovat, že největší hrozbou v tomto ohledu jsou pro Českou republiku zpravodajské služby Ruské federace a Čínské lidové republiky,“ uvedl Koudelka s tím, že na konkrétních případech doložil své konstatování, stojí ve zprávě BIS.

Jak dále plyne z usnesení výboru, kterému předsedá Pavel Žáček (ODS), nově zvolení poslanci přijali usnesení, kterým doporučili vládě jmenovat Michala Koudelku řádným ředitelem BIS. Jeden poslanec se však hlasování zdržel, informuje o hlasování poslanců BIS: „Na závěr jednání poslanci přijali téměř jednomyslně (jeden se zdržel) usnesení, ve kterém mimo jiné doporučili Vládě ČR jmenovat prozatím pověřeného ředitele BIS Michala Koudelku do funkce řádného ředitele na další pětileté období,“ stojí v informaci o hlasování ve zprávě BIS.

Ve středu o rozpočtu BIS

Bezpečnostní informační služba je tématem i prvního jednání Stálé komise pro kontrolu činnosti BIS, která zasedne ve středu 26. ledna 2022.

Podle programu jednání Komise, které předsedá Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), má být pátým projednávaným bodem rozpočet BIS za 1. – 3. čtvrtletí loňského roku, avšak bod je označen jako návrh.  „Návrh rozpočtu kapitoly 305 Bezpečnostní informační služba za 1. – 3. čtvrtletí roku 2021 (DŮVĚRNÉ)“ – zřejmě ve vztahu k rozpočtovému provizoriu, ve kterém se vláda nachází.

Podle obsahu pozvánky, není na jednání Komise o rozpočtu BIS, Michal Koudelka pozván.

Irena Válová