Věznice ve Světlé nad Sázavou Foto: Vězeňská služba

Náměstek Daňhel: Peníze v rozpočtu pro vězenství nechybí

Ministerstvo spravedlnosti bude zřejmě letos hospodařit s 31,98 miliardy korun, meziroční růst činí asi 36 milionů korun. Schválení návrhu kapitoly, jak ji v plánovaném státním rozpočtu předložila vláda Petra Fialy (ODS), dnes doporučil Sněmovně ústavně-právní výbor hlasy koaličních poslanců. Bývalý kabinet Andreje Babiše (ANO) chtěl dát na letošek ministerstvu 33,77 miliardy korun.

V porovnání s návrhem Babišovy vlády klesne o půl miliardy korun na zhruba 0,8 miliardy Kč částka na investice. Podle náměstka ministra Radomíra Daňhela mělo jít 500 milionů na justiční areál v Ústí nad Labem, jehož stavba ale začne až příští rok. Ministerstvo o peníze nepřijde, přesunou se na rok 2025, kdy má výstavba areálu skončit, uvedl.

Debatu ve výboru vzbudila také vězeňská část rozpočtové kapitoly 12,21 miliardy korun. Má být nižší ve srovnání s návrhem Babišova kabinetu, který počítal s 12,76 miliardy Kč, i s loňskem. Rozpočet schválený na loňský rok dával na vězeňství 12,34 miliardy korun. Daňhel uvedl, že Vězeňská služba se předzásobila koncem loňského roku minimálně v objemu 300 milionů korun. „Peníze nám tam nechybí,“ řekl poslancům. Podle náměstka lze případně zapojit i nespotřebovaných 400 milionů Kč z minulých let.

Milion pro Šimáčkovou

„Domníváme se, že nemáme podfinancovanou kapitolu, ani její vězeňskou část,“ poznamenal Daňhel. Ministerstvo spravedlnosti se podle něho zvládne vyrovnat i s nárůstem cen energií.

Soudkyně Kateřina Šimáčková Foto: ESLP

Členové výboru podpořili také návrhy rozpočtových kapitol Ústavního soudu a Ústavu pro studium totalitních režimů. Ústavní soud má letos hospodařit stejně jako loni se zhruba 237 miliony korun. Výbor doporučil provést uvnitř jeho kapitoly úpravu tak, by mohl vyplatit asi milionové odchodné někdejší ústavní soudkyni Kateřiny Šimáčkové. Šimáčková se funkce vzdala v prosinci, nastoupila k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Generální sekretář Ústavního soudu Vladimír Göttinger poslancům řekl, že částka na odchodné nebyla rozpočtovaná a instituce na ni nemá peníze z nespotřebovaných výdajů. Jiný postup než úprava kapitoly by podle něho neumožnil vyplatit odchodné v zákonném termínu. Právní výbor v této souvislosti požádal vládu, aby se odchodným obecně zabývala tak, aby na ně v podobných případech nebyl nárok.

Ústav pro studium totalitních režimů má mít letos na výdaje 185,66 milionu korun. Jde o částku vyšší než loni, ale nižší ve srovnáním s návrhem rozpočtu Babišova kabinetu. Právní výbor doporučil Fialově vládě, aby řešila nedokončenou opravu budovy ústavu v Siwiecově ulici v Praze 3. Rekonstrukci zkomplikovalo nutné zvětšení objemu prací, a tím i zvýšení nákladů. Ústav působí v jiné budově, kterou si pronajímá.

(čtk)