Krpač dosud působil na ministerstvu zahraničních věcí Foto: Asociace in-line hokeje

Blažek má nového náměstka, mezinárodní spolupráci začal řídit Krpač

Ministerstvo spravedlnosti má od 18. března 2022 na základě výběrového řízení obsazenou pozici náměstka pro řízení sekce mezinárodní a evropské spolupráce. Stal se jím Richard Krpač. Z uchazečů vybírala čtyřčlenná výběrová komise.

Na základě výsledků jednání výběrové komise, uzavřel státní tajemník Jan Lišák a ministr spravedlnosti Pavel Blažek dohodu o výběru Krpače, informoval mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Richard Krpač je právník se specializací na mezinárodní právo veřejné působil po postgraduálním studiu ve Velké Británii jako právní poradce ministerstva zahraničních věcí. V zahraničí pracoval na zastupitelských úřadech v Severní Americe (Washington, Toronto) a druhou v Číně (Peking, Šanghaj). Působil jako vedoucí zastupitelských úřadů ČR v Torontu a v Šanghaji.

Post náměstka pro mezinárodní a evropskou spolupráci je nový. Vznikl na základě systemizace, která platí od 1. ledna a která přinesla v souvislosti s nástupem vlády Petra Fialy (ODS) reorganizaci dosavadních ministerských sekcí. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) už dříve uvedl, že mezinárodní náměstek by se měl věnovat vedle českého předsednictví také vztahům s Polskem či Maďarskem.

Na ministerstvu působí celkem pět odborných a dva političtí náměstci. Ostatní pozice už úřad obsadil. Justiční sekci nadále vede Klára Cetlová, legislativní Michal Franěk. Ekonomickou sekci řídí Radomír Daňhel, na vězeňství dohlíží bývalý šéf Vězeňské služby Petr Dohnal. Politickými náměstky jsou Antonín Stanislav a Karel Dvořák.

(epa)