Sberbank v ČR působí od roku 1993, do roku 2013 fungovala pod jménem Volksbank. Má 25 poboček a zhruba 120.000 klientů Foto: Sberbank

Garanční systém obnoví vyplácení peněz ze Sberbank u lidí v insolvenci, získají je správci

Garanční systém finančního trhu obnovuje od 1. dubna 2022 výplatu náhrad pohledávek z vkladů na účtech majetkových podstat u insolvenčních dlužníků v režimu oddlužení. Bude se řídit stanoviskem Ministerstva financí, podle kterého bude náhrada vyplacena k rukám příslušného insolvenčního správce. Stanovisko resortu financí respektuje původní stanovisko Ministerstva spravedlnosti, na základě kterého se peníze přestaly vyplácet přímo dlužníkům. To kritizovali nejen správci, ale i soudci.

S ohledem na rozdílné výklady příslušných zákonných ustanovení zákona o bankách o poskytnutí náhrady pohledávky z vkladu v případech, kdy byl jako vlastník prostředků insolvenčním správcem jako majitelem účtu oznámen bance insolvenční dlužník v režimu oddlužení, požádal Garanční systém o výkladové stanovisko Ministerstvo financí. Po stanovisku Ministerstva spravedlnosti před týdnem dočasně pozastavil výplaty těchto náhrad. „Vzhledem k následně obdrženému stanovisku Ministerstva financí, dle kterého je možné náhradu vyplatit i v těchto případech k rukám insolvenčního správce, Garanční systém obnovuje od 1. dubna 2022 výplatu náhrad u tohoto typu vkladů. Náhrada pohledávky z vkladu bude vyplacena k rukám příslušného insolvenčního správce. V tomto případě jde o zhruba 6 000 vkladů,“ uvádí nyní Garanční systém na svých stránkách.

Stanoviska soudců k výplatám dlužníkům najdete zde: Garanční systém pozastavil vyplácení náhrad vkladů klientům Sberbank v oddlužení, hrozí poškození práv věřitelů

Česká justice už dříve upozornila, že pokud by se peníze dál vyplácely přímo dlužníkům, hrozilo by poškození práv věřitelů a v krajních případech i zpronevěra. I nyní bude problematické již vyplacené prostředky od některých dlužníků získat zpět do majetkové podstaty insolvenčních správců. „Výplaty náhrad pohledávek z vkladů (účtů majetkových podstat) vedených u Sberbank CZ v oddlužení považuji minimálně za nešťastné, neúplné a jaksi izolované od insolvenční legislativy, faktického fungování a průběhu insolvenčního řízení, povinností ukládaných dlužníkovi insolvenčním soudem a bez zřetele zejména na činnost insolvenčního správce v oddlužení. Peníze na účtu majetkové podstaty jsou totiž v zásadě prostředky mimo jakoukoliv dispozici dlužníka,“ uvedl pro Českou justici Zdeněk Strnad z Krajského soudu v Českých Budějovicích.

JUDr. Ing. Zdeněk Strnad, Ph.D. Foto: Jan Novotný

V případě zákonných srážek prováděných zaměstnavatelem dokonce dlužník dispozici k těmto sraženým prostředkům ani na okamžik nemá, neboť ty jsou v souladu s platnou právní úpravou a rozhodnutím soudu o schválení oddlužení zasílány přímo na účet majetkové podstaty. Jedná se tak o prostředky, které patří především dlužníkovým věřitelům a za jejich správnou distribuci je odpovědný insolvenční správce.

Dlužník je povinen prostředky předat správci

„Ke srážkám ze mzdy, důchodu a jiných příjmů po schválení oddlužení má dispoziční oprávnění dlužník, je však povinen je vydat insolvenčnímu správci k uspokojení pohledávek dle usnesení o schválení oddlužení. Je-li řečené pro GSFT důvodem, aby tyto srážky vyplatil dlužníku, je pak dlužník povinen vše vyplacené obratem vydat správci; opak je důvodem pro zrušení schváleného oddlužení a podání trestního oznámení na dlužníka pro porušování povinností v insolvenčním řízení a poškození věřitele,“ uvedl už dříve pro Českou justici soudce Krajského soudu v Praze Tomáš Jirmásek.

Sberbank CZ má vazby na Rusko a zavřela své pobočky. Garanční systém začal vyplácet náhrady vkladů jejím klientům 9. března. Celkem jde o zhruba 106.000 klientů a výplatu 24,2 miliardy korun. Česká národní banka v pondělí 28. února oznámila, že zahájila kroky k odebrání bankovní licence Sberbank CZ.

„Snahy Garančního systému přijmout vůbec nějaké „rozumné“ stanovisko v této turbulentní době i aktuální přehodnocování jejich dosavadního postupu si ale na druhé straně cením. Zejména podstatný je závěr o tom, že vyplácená náhrada a zákonný limit se bude vztahovat vždy na konkrétního dlužníka a nikoliv sumárně na osobu insolvenčního správce. Opačný výklad by totiž významně poškodil (nejen) mnohé věřitele. Nechci malovat čerta na zeď, ale už nyní je potřeba promýšlet (sic ojedinělé) reálné situace, které nastanou v okamžiku, kdy zůstatky účtů majetkových podstat u Sberbank CZ, a.s., převyšovaly výši zákonné náhrady a ohrožena tak bude z důvodu finálního vypořádání závazků Sberbank CZ, a.s. (likvidace? insolvence?) nejen délka konkrétního insolvenčního řízení (oddlužení), ale i konečné uspokojení jednotlivých nároků vzešlých z tohoto řízení (věřitelé, odměna insolvenčního správce, případná hyperocha apod.). A to jsou jen některé z problémů, se kterými se ještě díky Sberbance CZ, a.s. v insolvencích nejspíš setkáme,“ dodává Strnad.

Pokračuje také výplata náhrad vkladů uložených na účtech advokátních a notářských úschov. Garanční systém současně předá vyplácející Komerční bance bance další data, týkající se výplaty náhrad vkladů uložených v advokátních a notářských úschovách a klientů v insolvenčním řízení, které budou k dispozici také od 1. dubna 2022. Jde o o dalších 5093 klientů, kteří měli u banky vklady v celkovém objemu 374,2 milionu Kč.

Kvůli advokátním úschovám u Sberbank vznikl spor mezi ministrem financí Zbyňkem Stanjurou a Českou advokátní komorou. Té se nelíbí, že Stanjura v Poslanecké sněmovně prohlásil, že advokáti neměli prostředky na účet této banky vůbec vkládat kvůli její rizikovosti. Předseda Komory Robert Němec připomněl, že ve Sberbank CZ, a. s., měly své účty s vysokými uloženými částkami i některé kraje či hlavní město Praha. „Umyje si stát i nad jejich vklady v tichosti ruce?,“ uvedl k tomu Němec.

Eva Paseková