Obvodní soud pro Prahu 1 rozhoduje i případy celostátního významu. Foto: Ire Neuman

O vedení Obvodního soudu pro Prahu 1 se ucházejí dvě ženy

O vedení jednoho z největších českých okresních soudů, Obvodního soudu pro Prahu 1 (OS), se ucházejí dvě ženy. Termín pro podání přihlášek do výběrového řízení na nového předsedu OS byl tento týden. Stávající předseda OS Michal Princ přechází na konci června k Městskému soudu v Praze (MS).

Podle informací České justice podaly přihlášku do výběrového řízení dvě ženy, shodou okolností obě mluvčí OS: Hana Marsová, která je také jednou ze dvou z místopředsedkyň soudu pro civilní úsek, a soudkyně trestního úseku Pavla Hájková. Obě uchazečky kandidaturu České justici potvrdily.

Obvodní soud pro Prahu 1 patří, co se týče počtu soudců, mezi ty největší soudy vůbec. V současné době jej tvoří 44 soudkyň a soudců. Specifická je – s ohledem především na zdejší sídla mnoha centrálních úřadů státní správy, ale třeba i obou komor Parlamentu – i jeho agenda. Soudce na trestním úseku tak vedle kapesních krádeží může soudit třeba i bývalé premiéry. Sídlo na Praze 1 má i řada českých či zahraničních firem.

„Jedničce“ šéfoval svého času dnešní prezident Soudcovské unie a bývalý předseda Městského soudu v Praze (MS) Libor Vávra, místopředsedou zde byl ústavní soudce Jaromír Jirsa, krátce také současná předsedkyně MS Jaroslava Pokorná.

Petr Dimun