Tank Leopard 2 A5 Foto: Bundeswehr/Modes

Česká republika získá nejmodernější tanky Leopard

Podle informací České justice může jít již tento týden na vládu návrh na pořízení německých tanků Leopard. Ministryni obrany Janě Černochové a jejímu týmu se podařilo vyjednat variantu, ve které Česká republika dostane od Německa darem dvacítku tanků Leopard 2 A4 a k tomu si nakoupí čtyřicet kusů nejmodernější varianty Leopard 2A7. Nepotvrdily se tak spekulace některých médií, že ČR by měla z Německa dostat staré tanky Leopard 1 vyráběné od 60. let minulého století.

Schéma návrhu je následující: Česká republika získá zhruba třetinu tanků zdarma jako dar, další dvě třetiny si nakoupí. Dar má obsahovat obrněnce ve variantě Leopard 2 A4. Ta sice není úplně nejnovější, ale je srovnatelná nebo dokonce překonává české modernizované tanky T72 M4. Tyto tanky navíc nyní prochází opravami ve společnosti VOP CZ a nejsou bojeschopné. Armáda ČR tak díky daru rychle získá fungující tankové vojsko.

Následovat by měla čtyřicítka Leopardů 2 A7, což je nejmodernější verze používána Bundeswehrem, kterou si koupili například Maďaři a Dánové. Tyto tanky by měly být vyrobeny ve spolupráci KMW, originálního producenta tanku Leopard, a českých společností obranného průmyslu, které by měly mít na zakázce výrazný podíl.

Ministryně obrany Jana Černochová Foto: Ministerstvo obrany

Leopardy jsou z více důvodů nejefektivnější variantou moderního tanku pro AČR. Žádný jiný tank kromě Leopardu není v současnosti v Evropě vyráběn, jen v německém KMW je běžící linka na výrobu tankové techniky. Leopardy ve verzích L2 A4 a vyšších jsou využívány ve všech sousedních státech s výjimkou Slovenska. A i to se pravděpodobně vydá podobnou cestou jako Česká republika. Evropské armády sice používají i jiné tanky (britský Challenger nebo francouzský Leclerc), ale jejich výroba byla ukončena. Mimoevropské varianty (americký Abrams či korejský K2) nedávají smysl, protože vytváří závislost na vzdáleném výrobci. Polské pořízení tanků Abrams je třeba vnímat jako politické rozhodnutí k prohloubení strategického partnerství našeho severního souseda s USA.

Důležitost tankové výzbroje potvrzuje válka na Ukrajině. Tank představuje nejsilnější pozemní zbraň pro přímý boj, která může dobývat i bránit území. Je mimořádně efektivní, pokud je nasazen v souhře s pěchotou, dělostřelectvem a letectvem. To naštěstí Rusům příliš nejde, a i z toho důvodu má jejich tanková technika, z většiny představovaná různými variantami tanku T-72, děsivé ztráty.

Dalším problémem ruských tanků, které má zatím ve výzbroji i Armáda ČR, je koncepce uložení munice přímo ve věži. To v případě zásahu vede téměř vždy ke zničení tanku i posádky. Typickými pro válku na Ukrajině jsou fotografie věží ruských tanků, které po zásahu a následném výbuchu munice odlétly několik metrů daleko.

Modernizace tankového vojska Armády ČR v podobě tanků Leopard je také výrazem změny strategické koncepce po odchodu západních armád z Afghánistánu. Jedná se o zbraň sloužící ochraně teritoria, a nikoliv expedičním operacím.

Soňa Fialová