Nyní musí krajský soud případ otevřít znovu a náležitě zohlednit specifické okolnosti Foto: Pixabay

Soud se zastal úředníka, který pod tlakem v cele podepsal ukončení pracovního poměru

Ústavní soud (ÚS) se v neobvyklé kauze zastal někdejšího úředníka, který pod tlakem v cele předběžného zadržení podepsal dohodu o ukončení pracovního poměru. Čelil tehdy podezření z manipulace se zakázkami. Navíc mu nadřízení přímo v cele vytkli, že si v kanceláři prohlížel stránky s nevhodným obsahem a že se to nemusí nikdo dozvědět, pokud bude okamžitě souhlasit s rozvázáním pracovního poměru. Podle ústavních soudců nešlo o žádnou „gentlemanskou dohodu“, jak naznačovali mužovi nadřízení, ale „hrubý nátlak bezprávné výhrůžky“. Nález je k dispozici na webu soudu.

Událost se odehrála v roce 2014 ve městě v Ústeckém kraji. Úředníka odvedli z radnice policisté. Brzy jej sice zase pustili na svobodu, ještě v cele jej však navštívili tajemník a personalistka radnice. V cele předběžného zadržení neměli podle zákona o policii co dělat, zdůraznili ústavní soudci, přesto je policisté k zadrženému pustili.

Muž si myslel, že mu pracovníci radnice jdou nabídnout právní pomoc, ale místo toho mu předložili dohodu o okamžitému rozvázání pracovního poměru, kterou pod tlakem okolností podepsal.

„Je zřejmé, a ani soudy to v dané věci nezpochybňují, že stěžovatel se nacházel pod hrubým nátlakem bezprávné výhrůžky. Tu lze jen poznamenat, že podobné ‚gentlemanské dohody ve vězení‘ nemají s původním významem slova gentleman nic společného,“ stojí v nálezu. Podobné chování a nátlak nemůže soud demokratického právního státu aprobovat, zdůraznili ústavní soudci.

Když se později úředník snažil rozvázání pracovního poměru zneplatnit prostřednictvím žaloby, uspěl u Okresního soudu v Lounech, nikoliv však u druhé instance. Krajský soud v Ústí nad Labem argumentoval promlčením. Podle ústavních soudců to bylo překvapivé a „nadmíru formalistické“ rozhodnutí. Nyní musí krajský soud případ otevřít znovu a náležitě zohlednit specifické okolnosti.

„Fakta každého případu jsou jedinečná a je nezbytné vycházet z jeho individuálních okolností, a to i když specifické skutečnosti mohou být složité a netypické, což však nevyvazuje soudy z povinnosti udělat vše pro spravedlivé řešení,“ stojí v nálezu.

(čtk)