Exhejtman David Rath Foto: Jan Novák

Soud prodloužil Rathovi za korupci trest o rok

Odvolací pražský vrchní soud dnes prodloužil bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi již dříve uložený sedmiletý trest o rok. Uznal ho vinným v takzvané druhé větvi jeho korupční kauzy. Někdejší politik se tak bude muset minimálně na několik měsíců vrátit do vězení. Rath přijímal úplatky a manipuloval s tendry ve Středočeském kraji.

Bývalý politik musí také zaplatit 13 milionů korun. Odvolací senát v čele s předsedou Alexanderem Károlyim o pět milionů zmírnil peněžitý trest, který mu v lednu 2020 uložil prvoinstanční soud. „Vzali jsme v potaz majetkové poměry obžalovaných,“prohlásil soudce.

Soud nevyhověl odvolání státního zástupce, který žádal prodloužení Rathova trestu o dva a půl roku. Podle Károlyiho při rozhodování o přitěžujících a polehčujících okolnostech zohlednil například délku řízení.

Senát uznal vinnými i stavební firmu Metrostav a její dceřinou společnost Metrostav Infrastructure, uložil jim tříletý zákaz účastnit se soutěží o veřejné zakázky. Za korupci potrestal i ostatní obžalované firmy.

Ústřední trojicí dnes projednávané kauzy je stejně jako v první části případu někdejší hejtman Rath, bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott. Podle nepravomocného verdiktu si na přelomu let 2011 a 2012 domlouvali úplatky za zmanipulování tendrů ve Středočeském kraji za stovky milionů korun. Také Kottovým prodloužil soud tresty na osm let vězení, zaplatit musí po 15 milionech korun.

Obžalobě čelilo ještě šest lidí včetně bývalého generálního ředitele Metrostavu Pavla Piláta. Odvolací soud je všechny uznal vinnými.

Rath si už odpykával sedmiletý pravomocný trest uložený mu za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Letos v lednu byl bývalý politik z vězení podmíněně propuštěn. Na svobodě jsou i manželé Kottovi.

(čtk)