Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku Foto: Pixabay

Novinář dosáhl odškodnění a smíru se státem, Evropský soud pro lidská práva stížnost vyškrtl

Novinář Mladé fronty Dnes Martin Vokáč odsouzený za pomluvu v článku k deseti měsícům podmíněně dosáhl smírného narovnání se státem. Před rozhodnutím jeho stížnosti na Českou republiku u Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) s ním český stát uzavřel dohodu o vyplacení částky za nemajetkovou újmu a náklady řízení ve Štrasburku. ESLP poroto stížnost vyškrtl.

Uvádí to Evropský soud pro lidská práva, který zveřejnil toto rozhodnutí 7. července 2022. Před soudem si stěžoval novinář Martin Vokáč na porušení Článku 10 – právo na svobodu projevu a šíření informací. V ČR Martin Vokáč neuspěl ani s dovoláním proti svému odsouzení u Nejvyššího soudu ani s ústavní stížností u českého Ústavního soudu.

Detaily případu novináře Martina Vokáče, který začal v roce 2012 regionální zprávou o bitce na chatě na Čeřínku, už dříve Česká justice publikovala.

Případ novináře Martina Vokáče nakonec skončil dohodou s českou vládou: „Soud obdržel prohlášení o smírném narovnání podepsané stranami, v nichž stěžovatel souhlasil, že se vzdá jakýchkoli dalších nároků vůči České republice v souvislosti se skutečnostmi, které vedly k podání této žádosti, s výhradou závazku vlády zaplatit mu částky uvedené v přiložené tabulce,“ stojí v rozhodnutí ESLP.

V předmětné tabulce je pak uvedena částka 3200 euro za nemajetkovou újmu a 800 euro za náklady řízení ve Štrasburku. „Tyto částky budou převedeny na měnu žalovaného státu podle kurzu platného v den platby a budou splatné do tří měsíců od data oznámení rozhodnutí soudu. V případě nezaplacení těchto částek ve výše uvedené tříměsíční lhůtě se vláda zavazuje zaplatit z nich prostý úrok od uplynutí této lhůty až do vypořádání, a to ve výši rovnající se mezní zápůjční sazbě Evropské unie,“ stojí v rozhodnutí. „Platba bude představovat konečné řešení případu,“ poznamenává Soud.

ESLP odpověděl nepřímo

Odpověď na otázku, zda byl přiměřený trest deset měsíců podmíněně za článek o rvačce na večírku na chatě s nepravdivým sdělením o účasti policisty ve rvačce, Evropský soud pro lidská práva dal nepřímo: „Soud bere na vědomí smírné urovnání dosažené mezi stranami. Je přesvědčen, že urovnání je založeno na dodržování lidských práv, jak jsou definována v Úmluvě a jejích protokolech, a nenachází žádné důvody, které by opravňovaly k dalšímu zkoumání žádosti,“ stojí v rozhodnutí Soudu.

Vzhledem k výše uvedenému seznal Soud, že vyškrtne případ ze seznamu stížností v souladu s článkem 39 Úmluvy.

Už když Soud pokládal otázku o přiměřenosti trestu v komunikaci s českou vládou, odkazoval ke třem vlastním judikátům. Ve všech třech případech byly státy odsouzeny za porušení Článku 10 – právo na svobodu projevu a šíření informací. Pokud by nedošlo ke smíru, Česká republika by byla i v tomto případě s nejvyšší pravděpodobností odsouzena.

Irena Válová