Předsedkyně Krajského soudu v Ústí nad Labem Lenka Ceplová Foto: Krajský soud v Ústí nad Labem

Ceplová přesvědčila Blažka, ten jmenoval předsedkyní teplického soudu Kolářovou

Předsedkyní Okresního soudu v Teplicích se stala Dana Kolářová. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek v pátek podepsal její jmenování. Učinil tak po jednání předsedkyně Krajského soudu v Ústí nad Labem Lenky Ceplové na Ministerstvu spravedlnosti. „Ano, jednání již proběhlo. Můj návrh na jmenování vítězky výběrového řízení JUDr. Kolářové je akceptován,“ sdělila České justici Ceplová.

OS v Teplicích má od pátku novou předsedkyni. Stala se jí dosavadní místopředsedkyně pro civilní úsek Dana Kolářová, která v justici působí 15 let. Kolářová uspěla ve výběrovém řízení, kterého se zúčastnili ještě další dva tepličtí soudci: Dana Kučerová a Marin Baťka.

Proti jmenování Kolářové předsedkyní soudu se však postavili někteří zaměstnanci soudu i soudci. Ti sepsali dopis ministrovi Blažkovi, v němž vyjádřili své výhrady vůči Kolářové, která je podle nich mj. příliš spjata s předchozím vedením soudu.

Ministr Blažek se jmenováním Kolářové váhal, a podobně, jako tomu bylo v případě návrhu na jmenování Aleše Novotného místopředsedou KS v Brně, vyčkával na stanovisko předsedy KS. Ceplová podle informací České justice na schůzce na MSp podala svůj pohled na situaci na OS v Teplicích, vyvrátila podezření vznesená vůči Kolářové a vyjádřila také názor, kdo je hlavním odpůrcem nově příchozí předsedkyně. A s vysvětlením uspěla.

„Po rozhovoru s předsedkyní KS v Ústí nad Labem jsem se nakonec rozhodl jmenovat předsedkyní OS v Teplicích JUDr. Danu Kolářovou,“ sdělil České justici v pátek ministr Blažek.

Petr Dimun