Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová Foto: Eva Paseková

Od Bradáčové odchází její klíčový muž. Chce být soudcem

Od Lenky Bradáčové odchází její další klíčový spolupracovník. Ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality (OZHFK) Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) Marek Bodlák se totiž chce stát soudcem. Podle informací České justice se již připravuje návrh na Bodlákovo jmenování.

Když se Lenka Bradáčová konečně dočkala před deseti lety tolik vytouženého jmenování vedoucí Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ), patřil Marek Bodlák mezi první lidi, které si na úřad přivedla. A dosadila jej do klíčové funkce ředitele Odboru závažné hospodářské a finanční kriminality (OZHFK). Nyní je Bodlák na odchodu, chce se totiž stát soudcem, pro což již splnil předpoklady ještě před účinností nových pravidel výběru. Informaci potvrdily České justici dva zdroje.

Bodlák usiluje o jmenování soudcem již delší dobu, až nyní ovšem dostal „souhlas“ od své nadřízené Bradáčové, že již může jeho služby postrádat. Zamířit má podle zdrojů České justice k Obvodnímu soudu pro Prahu 2. To je soud, v jehož obvodu sídlí mj. i Ministerstvo spravedlnosti. Jeho budoucí kolegové zde mj. řeší žaloby na stát za nedůvodná či nezákonná trestní stíhání.

Bodlák je členem nátlakové skupiny uvnitř státního zastupitelství Unie státních zástupců (USZ), v jejímž vedení také působil. Je odpovědný mj. za obžalobu exministryně Vlasty Parkanové v případu nákupu letadel CASA.

Jeho rozhodnutím bylo také odloženo vyšetřování trestního oznámení poslanecké vyšetřovací komise pro policejní reorganizaci na Bodlákova olomouckého „kolegu“ Petra Šeredu. Toho poslanci podezřívali z toho, že předal výsledky šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) týkající se tehdejšího policejního prezidenta Tomáše Tuhého neoprávněné osobě. „Nečekal jsem nic jiného – jak říká staré přísloví, pes psy nežere,“ komentoval to tehdy předseda komise, dnes ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Petr Dimun