Jeden z nálezů se týká čtrnáctiletého chlapce, který žil s matkou, rozhodl se však zůstat s otcem a kvůli tomu usiloval o změnu základní školy Foto. Pixabay

ÚS rozšířil judikaturu k péči o děti, nálezy prospějí starším dětem i prarodičům

Ústavní soud (ÚS) dvěma dnešními nálezy rozšířil judikaturu k péči o děti. Při rozhodování o dětech, které se věkem blíží dospělosti, musí justice respektovat jejich postoj. Další nález se týká vazeb s prarodiči, které u nejmenších dětí nelze zcela eliminovat jen proto, že si kontakt nepřeje jeden z rodičů. O rozhodnutích soud informoval na svém webu.

Jeden z nálezů se týká čtrnáctiletého chlapce, který žil s matkou, rozhodl se však zůstat s otcem a kvůli tomu usiloval o změnu základní školy. Obvodní soud pro Prahu 9 mu předběžným opatřením vyhověl. Městský soud v Praze ale opatření zrušil, názor chlapce nepokládal za jediné vodítko pro úpravu poměrů formou předběžného opatření. Podle ústavních soudců lze v obecné rovině s městským soudem souhlasit, ve světle okolností konkrétní kauzy však jeho rozhodnutí neobstojí.

„Odhlédl od specifických okolností nyní projednávaného případu, který se spíše než ‚dítěte‘ týká mladého člověka, který nemá výchovný problém, je schopen samostatně a uvážlivě formulovat své postoje, přičemž schopnosti jeho rodičů pečovat o něj jsou v zásadě rovnocenné,“ rozhodl ÚS.

Podle ÚS by výsledkem soudního řízení neměla být zpráva, že názor mladého člověka na uspořádání jeho vlastního života nemá pro orgány veřejné moci patřičnou váhu. Soudci připomněli, že za pár měsíců bude chlapec v podstatě svéprávný v pracovněprávních záležitostech, trestně odpovědný, bude moci zahájit výcvik pro získání pilotního průkazu nebo získat řidičský průkaz na motocykl. Nelze pomíjet jeho názor v záležitosti, která se jej bezprostředně dotýká.

„Stěžovatele jako mladého člověka ani nelze jedním z rodičů ‚zpacifikovat‘ a výkon dosud platného rozhodnutí o svěření nezletilého do péče některého z rodičů násilím provést, pokud tento mladý člověk silně vyslovil, že si to tak nepřeje,“ doplnili soudci.

Další nález apeluje na soudy, aby při rozhodování o kontaktu s prarodiči braly v potaz nejlepší zájem dítěte. ÚS vyhověl stížnosti prarodičů, jejichž dcera zemřela nedlouho po porodu. Otec dítěte jim pak odpíral kontakt s dítětem. Ani Krajský soud v Ostravě jim nevyhověl, poukázal na to, že občanský zákoník sice umožňuje upravit kontakt dítěte s dalším příbuzenstvem, podmínkou je však existence citového vztahu. U nejmenších dětí ale citový vztah teprve vzniká.

„Při pouhém jazykovém výkladu dotčeného ustanovení v případě rozhodování o styku dítěte velmi nízkého věku hrozí, že bude účel ustanovení zcela vyprázdněn, jelikož podmínka citového vztahu nebude moci být v žádném případě dostatečně splněna,“ konstatovali ústavní soudci. Znovu musí rozhodnout krajský soud.

(čtk)