Šéf opozičního hnutí ANO Babiš svou vinu z pomoci k dotačnímu podvodu dlouhodobě odmítá Foto: Hnutí ANO

Blažek vzkázal Babišovi: Nesouhlasím s demonstracemi. Jsem ale přesvědčen, že nejdete pro předem dané odsouzení

Sedm let poté, co policie začala prověřovat okolnosti získání padesátimilionové dotace pro farmu Čapí hnízdo, vstoupí kauza bývalého premiéra Andreje Babiše do další fáze – dnes ji začne veřejně projednávat pražský městský soud. Babiš si v této souvislosti v Poslanecké sněmovně v pátek stěžoval na mediální tlak a zopakoval slova ministra spravedlnosti Pavla Blažka, podle kterého se dnes odvaha u soudců a státních zástupců projevuje zejména tím, že nepodléhají mediálním tlakům a soudí podle zákonů.

„Řvou na náměstí: Babiš patří do vězení. Neuvěřitelné. Takže já s ministrem spravedlnosti souhlasím,“ uvedl ve sněmovně Babiš. Ministr Blažek reagoval, že slova, která nedávno pronesl, nebyla řečena v souvislosti s kauzou Čapího hnízda. Zopakoval také, že politika se podle něj nemá řídit trestním právem.

Demonstrace Milion chvilek pro demokracii před soudem Foto: Milion chvilek pro demokracii

Podle Blažka není v této souvislosti problém, pokud je někdo vyšetřován. V politickém boji jsou ale zneužívány nezákonné úniky ze spisů. Ministr tuto problematiku nedávno otevřel na Bezpečnostní radě státu. Pokud se podle něj řízeným únikům nezabrání, bude tím dále ohrožována demokracie. I poslanci Hnutí ANO podle něj ve sněmovně několikrát četly úniky ze spisů. „Řekl bych biblické: kdo jsi bez viny, hod po ní kamenem. Celá politická scéna, jak tady sedíme, je odpovědná za to, že různé úniky ze spisů nám tady zasahují velmi tvrdě a velmi špatně do politického systému téhle země. V kauze Dozimetr to dosáhl úplný vrchol, kdy jeden obviněný chodí vyprávět něco novinářům, a na základě toho, že jeden obviněný, to znamená trestně stíhaný, jmenuje různé osoby a na základě tohoto tvrzení padají hlavy,“ uvedl ministr s tím, že odpovědnost za toto jednání není na novinářích, ale na politicích.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Blažek obecně uvedl, že si zatím nevšiml, že by soudy postupovaly nějak politicky. „Očekávám, že to bude zákonný proces,“ řekl. Postavil se proti tomu, aby „nějaké nátlakové skupiny demonstrovaly před soudy“. Nemají tam podle něho co dělat, protože takové akce mohou ovlivnit soudní řízení. Happening před soudní budovu, kde se bude konat řízení v kauze Čapí hnízdo, na pondělí svolal spolek Milion chvilek pro demokracii. „Já, pane poslanče Babiši, prostřednictvím předsedajícího, jsem přesvědčen, že si k tomu soudu nejdete pro před dané odsouzení, půjdete si jako každý jiný pro rozsudek, a jak už jsem řekl, naprosto kompletně celá veřejnost to může kontrolovat. Ale nechme ty soudce rozhodovat svobodně,“ uzavřel.

Obžaloba tvrdí, že Babiš zajistil svým vlivem a činností vytvoření podmínek k tomu, aby společnost Farma Čapí hnízdo zdánlivě navenek splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace na stavbu multifunkčního kongresového areálu. Podle trestního zákoníku hrozí jemu i jeho někdejší poradkyni Janě Nagyové až desetileté vězení. Státní zástupce pro ně ale navrhuje podmínky a peněžité tresty.

Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba z holdingu Agrofert, která v roce 2018 spornou dotaci státu vrátila. Babiš holding v roce 2017 vložil do svěřenských fondů.

Eva Paseková