Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: Eva Paseková

Blažek: Odvážní soudci a státní zástupci jsou dnes ti, kteří nepodléhají tlaku médií a jednají podle zákonů

Soudci a státní zástupci občas podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) podléhají tomu, co chtějí média. I kvůli tomu rostou státu náklady na náhrady škody za nezákonná trestní stíhání, uvedl. Na tiskové konferenci k výroční statistické zprávě o justici dnes také řekl, že i jako ministr dostává mnoho výzev, aby byl někdo stíhán či naopak zproštěn. Podle něj podobné postupy nepřispívají k chodu spravedlnosti ve státě.

„Největší tlak na práci soudců a státních zástupců nejsou politici, to je mýtus. Je to internet a média,“ prohlásil ministr. „Je na integritě každého státního zástupce, každého policisty a každého soudce, jak těmto tlakům podlehne. Mnohem více než u ministra, který v zásadě nemá žádné kompetence v těchto věcech,“ řekl.

Společnost je podle Blažka „dramaticky rozdělená“ na různé občanské, politické i mediální tábory, které prosazují své zájmy a v boji proti sobě jsou schopny udělat cokoliv. „Například když za něco není stíhán Andrej Babiš, tak je to strašně špatně a na twitteru potom čtu mnoho různých výzev, jak je to možné, ať ve věci zasáhnu. Zaplaťpánbůh ministr zasáhnout nemůže,“ poznamenal.

Ekonomický náměstek Radomír Daňhel, ministr spravedlnosti Pavel Blažek, náměstek pro legislativu Michal Franěk, političtí náměstci Antonín Stanislav a Karel Dvořák a náměstek pro vězeňství Petr Dohnal Foto: Eva Paseková

Obvinit politika dnes podle Blažka není projevem odvahy státního zástupce či policisty. „Protože vám zatleskají úplně všichni – novináři, poslanci z té druhé politické strany, část médií,“ řekl. „Odvaha se dnes projevuje u soudců a státních zástupců zejména tím, že nepodléhají mediálním tlakům a soudí, tak jak mají, podle zákonů. Víme tady všichni, že většinou jsou spíše pod tlakem, aby toho či onoho – nejenom politika, ale i podezřelého – spíše odsoudili, protože to očekávají média a možná i lidé u televize,“ pokračoval. „Proto vláda řekla, že bude dbát na vyšší odpovědnost státních zástupců a soudců,“ dodal.

Blažek také zkritizoval vynášení informací z trestních řízení, které podle něj rovněž může mít vliv na svobodu rozhodování orgánů činných v trestním řízení. „Všechno má být veřejné až u soudu. Jedině tak zabezpečíte to, aby obě strany sporu měly naprosto zabezpečené právo na spravedlivý proces,“ zdůraznil.

Stav české justice je ale podle Blažka v porovnání se všemi státy Evropské unie velmi dobrý. „Můžeme se samozřejmě bavit o tom, že některá řízení by mohla být kratší,“ uvedl na dotaz ČTK. Za největší problémy označil správní soudnictví a plat justičních úředníků. „Ve správním soudnictví nám chybějí nejenom kapacity soudců, ale i některé ostatní záležitosti. Druhou slabinou jsou platy administrativního personálu v justici, které jsou podhodnocené pod platy všech ostatních pracovníků ve státní zprávě,“ řekl.

(čtk, epa)