Novela insolvenčního zákona má zkrátit dobu osobního bankrotu Foto: Pixabay

Lidí vstupujících do oddlužení stále ubývá. Podle ministerstva se ekonomická krize projeví se zpožděním

Nových insolvencí přes léto opět ubylo. A to i přes fakt, že ČR čelí ekonomické krizi a inflace prudce roste. Podle ministerstva spravedlnosti se krize historicky do zvýšení počtu návrhů na povolení oddlužení promítaly až s určitou setrvačností v řádu let. „Nelze také vyloučit, že řada dlužníků vyčkává na přijetí novely insolvenčního zákona, která si klade za cíl zkrátit dobu oddlužení z dosavadních 5 let na 3 roky,“ řekl České justici mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Podle výzkumu společnosti PAQ Reseach navíc řada dlužníků o oddlužení stále reálně neví, nebo má natolik zkreslené informace, že nevěří, že je pro ně dostupné, dodává Řepka. Pro informovanější dlužníky podle něj nemusí být institut oddlužení dostatečně atraktivní, neboť vyžaduje aktivní úsilí a plnění řady povinností.

Za uplynulých sedm měsíců letošního roku vyhlásilo bankrot podle společnosti Insolvence 2008 416 obchodních společností, 3 201 živnostníků a 8 348 fyzických osob. Ve všech kategoriích je letošní počet vyhlášených bankrotů nižší než za stejné období minulého roku.

Ubývá i lidí s exekucemi, tento trend potvrzují statistiky Exekutorské komory za první pololetí roku 2022. Poklesl také počet nově zahájených exekucí.

Novelu insolvenčního zákona, která vychází z evropské směrnice, by podle náměstka Karla Dvořáka měl resort předložit na podzim. Nyní probíhají politická jednání se šéfy poslaneckých klubů. „Očekáváme nárůst počtu podaných návrhů na povolení oddlužení právě po přijetí dosud připravované novely insolvenčního zákona, která reaguje mimo jiné na jeden z cílů definovaných programovým prohlášením vlády, a sice zkrátit dobu trvání insolvenčního řízení na 3 roky,“ uvedl mluvčí ministerstva s tím, že počet žádostí o oddlužení bude v příštích letech růst i kvůli ekonomické krizi. Aktuálně platí délka 5 let, přičemž zkrácené tříleté oddlužení je vyhrazeno pouze vybraným kategoriím zranitelných osob, například starobním důchodcům. Novela by mohla platit od poloviny roku 2023.

Dlužníkům nedozrál čas

Unie spolků insolvenčních správců předpokládá, že resort insolvenční správce a odbornou veřejnost s textem návrhu novely dostatečně předem a umožní nám dát připomínky a podněty. „To, že bude oddlužení zkráceno na dobu 3 let pro všechny, je politické rozhodnutí a správcům nepřísluší toto hodnotit, přestože směrnice 3-leté oddlužení požaduje jen u podnikatelům“ řekl České justici předseda spolku Lukáš Stoček.

Proč do oddlužení vstupuje stále méně lidí podle něj není jednoznačné. Dlužníci mohou čekat právě na zkrácení oddlužení či pro ně ještě „nedozrál čas“ v cyklu dluhové spirály. Stoček odhaduje, že nyní jsme ve fázi, kdy si mnoho lidí půjčuje u nebankovních společností. „Navýšení počtu oddlužení očekávám nejdříve tak v roce 2023. Disproporce mezi výší srážky v exekuci a v oddlužení, kdy v exekuci se obvykle sráží pro nepřednostní pohledávku, v insolvenci pro dle výpočtu pro přednostní pohledávku, může u dlužníků činit významný rozdíl, a pokud k tomu přidáme, že dlužník nepřemýšlí co bude za 5 let, ale aby vyžil do příští výplaty, tak z toho vyplývá nižší motivace jít do oddlužení,“ vysvětluje odborník na insolvence s tím, že zpomalit nástup do oddlužení může i další Milostivé léto.

Česko pak dosahuje průměru 13,5 osobních bankrotů na 10 000 obyvatel. Počet osobních bankrotů se meziročně snížil o 9 procent, nejvíce lidí v oddlužení je v Ústeckém kraji.

Eva Paseková