Soudní síň Městského soudu v Praze Foto: AIP architekti

Ministerstvo nebude kvůli vyšším cenám energií omezovat činnost soudů

Soudy vydaly v letošním prvním pololetí za teplo, plyn, elektřinu a pohonné hmoty o 55 milionů korun více než za stejné období loňského roku. Ministerstvo spravedlnosti přesto v souvislosti se zvyšováním cen energií o omezování činnosti soudů neuvažuje. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí úřadu Vladimír Řepka. Podle něho soudy průběžně uskutečňují energeticky úsporné projekty a ministerstvo jim v tomto měsíci posílilo rozpočet výdajů na energie o 36 milionů korun.

Jednotný pokyn ohledně šetření energiemi úřad nechystá. „Ministerstvo spravedlnosti apeluje na jednotlivé organizační složky státu včetně soudů, aby přijímaly úsporná opatření. Nicméně centrální regulace obecnou instrukcí není možná s ohledem na specifické podmínky jednotlivých organizačních složek,“ vysvětlil mluvčí.

Jednou z organizačních složek, která musí zvýšené ceny energií řešit, je i Vězeňská služba, pod kterou spadají všechny věznice. „V únoru došlo k výraznému nárůstu cen plynu a elektřiny a v návaznosti na to i tepla a vody. Abychom byli schopni i za této situace zajistit řádný chod Vězeňské služby, bylo nezbytné přikročit k omezení výdajů a důsledně trvat na dodržování pravidel 3E: účelnost, efektivnost a hospodárnost,“ sdělila ČTK mluvčí bezpečnostního sboru Markéta Prunerová.

Sbor si dal letos podle ní za cíl snížit spotřebu energií proti loňskému roku o šest procent a spotřebu vody o tři procenta. Kvůli navyšování nákupních cen potravin zároveň musel zvýšit stravní limit pro vězně o pět korun, a to ve všech druzích celodenní poskytované stravy.

Přímo v sídle ministerstva, které se nachází v neorenesančním objektu v pražské Vyšehradské ulici, plánuje úřad pro zimní období omezit vytápění společných prostor i kanceláří. Od podzimu do jara chce také postupně měnit svítidla za úsporné LED osvětlení. Tato provozní opatření mají podle Řepky potenciál úspory ve výši tří až šesti procent, a to v závislosti na chování uživatelů a průběhu topné sezóny.

„Dodávky elektřiny a plynu v hladině maloodběru a plynu v hladině velkoodběru máme pro celý resort ministerstva spravedlnosti zasmluvněny do 31. prosince 2023. Dodávku elektřiny ve velkoodběru máme zasmluvněnu do 31. prosince 2022. Na příští rok bude na tuto komoditu probíhat soutěž, a to na komoditní burze,“ uzavřel Řepka.

(čtk)