Soud rozhodoval o investičním životním pojištění Foto: Pixabay

Podnikatel Sisák i další odmítli obžalobu v kauze insolvence Via Chem. Figuruje v ní i bývalá soudkyně

Podnikatel Petr Sisák a další obžalovaní v kauze údajně zmanipulované insolvence společnosti Via Chem Group dnes u středočeského krajského soudu odmítli vinu. Obžaloba podle nich není podložená důkazy, některé důkazy označili za nezákonné. U soudu v případu skončilo 15 lidí a pět firem. Sisáka viní žalobce z trestných činů poškození věřitele, zasahování do nezávislosti soudu či legalizace z výnosů z trestné činnosti. Na počátku hlavního líčení žalobce navrhl, aby soud Sisáka poslal na 13 let do vězení a uložil mu peněžitý trest 20 milionů korun.

Sisák byl podle státního zástupce vedoucím činitelem organizované zločinecké skupiny, ve které figuroval i jeho právník Ivo Hala, pražský advokát Jan Pacovský, insolvenční správkyně v případu Vladimíra Jechová Vápeníková či bývalá soudkyně českobudějovického krajského soudu Marie Červinková.

„Cítím se nevinen,“ řekl Sisák. Uvedl, že se nikdy neskrýval, ani nezastíral vlastnictví či ovládání svých podniků. „Státní zástupce mnoho tvrdí, avšak málo prokazuje,“ uvedl. Hala dodal, že obžaloba stojí zejména na důkazech, které byly nezákonné – například na odposleších či zabavených listinách. Podle právníka navíc nevznikla věřitelům žádná škoda. Pacovský uvedl, že obžaloba ignorovala důkazy, které prokazují jeho nevinu.

Na trestné činnosti se podle obžaloby podíleli další právníci i nastrčení takzvaní bílí koně. Její členové v letech 2013 a 2014 podle žalobce uzavírali antedatované smlouvy o prodejích cenných papírů, sepisovali směnky za desítky i stovky milionů korun za neexistující závazky a měnili účetní knihy. Dělali to proto, aby nemuseli platit věřitelům.

Hala se také podle obžaloby sešel s Červinkovou, která měla insolvenční věc přidělenou. Po poradě se Sisákem na ni opakovaně a úmyslně působil, například vyhotovil vyjádření v neprospěch věřitelů a v dokumentech o společnosti Via Chem uváděl nepravdivá tvrzení. Právníci připravili soudkyni usnesení týkající se insolvence firmy a ona ho podle státního zástupce poté pouze drobně pozměněné vydala. Odmítla tím návrhy věřitelů na zahájení insolvenčního řízení.

Návrh na obžalobu podala v roce 2020 po téměř pětiletém vyšetřování královéhradecká policie. Skupina obviněných podle policie inscenovala a manipulovala insolvenční řízení. Údajně se zaměřila na dosažení neoprávněného zisku a na vyvádění zbylého majetku ze společností v úpadku, které byly ovládané jednou z obviněných osob.

Údajně zmanipulovaná insolvence Via Chemu byla podle obvinění potřeba, aby ústecká Spolchemie zůstala pod Sisákovým vlivem. Via Chem Group držela jako akcionář v roce 2014 ve Spolchemii asi třetinový podíl. Případ vypukl po policejní razii v ústecké Spolchemii a u budějovického krajského soudu v lednu 2016.

Firma v únoru 2018 obvinění odmítla. Označila ho za účelový krok, který má komplikovat v roce 2014 zahájené insolvenční řízení Via Chemu a blokovat reorganizační plán. Reorganizace Via Chemu, který měl závazky za dvě miliardy korun, byla završena v roce 2019. Věřitelé si vybrali buď peněžní platbu, nebo akcionářský podíl. Firma mohla opět začít fungovat jako standardní obchodní společnost.

(čtk)